Спочатку представники влади Таїланду заявили, що затоці Майя-Бей потрібен вимушений відпочинок через надмірний наплив візитерів, які збираються на її узбережжі відтоді, як у 2000 році тут знімали фільм «Пляж», пише ВВС Україна.

Потім президент Філіппін Родріго Дутерте оголосив, що острів Боракай буде закритий на кілька місяців, бо вже став, за його словами, перенаселеною «вигрібною ямою».

І цими напрямками справа не обмежується. Різні міста Європи, зокрема Венеція, Дубровник, а також острів Скай у Шотландії, скаржаться на надмір туристів.

2017 року в Барселоні «прикрутили гайки» власникам неліцензованого житла, яке можна орендувати через сервіс AirBnB, оскільки, за словами представників влади, через це зростає орендна платня для місцевих жителів.

Інші країни, щоб зберегти свої надбання, суттєво підвищили вартість квитків для відвідувачів визначних місць. Наприклад, Руанда тепер стягує 1 500 доларів за дозвіл побачити горил.

У березні влада Таїланду оголосила, що тимчасово закриває знаменитий курорт Майя-Бей для відвідувань. Усамітнена бухта з прозорою водою, білим піском і вапняковими скелями стала занадто популярною після того, як на її мальовничому тлі зняли фільм «Пляж» із Леонардо ді Капріо. Відтоді на її берег щодня висаджувалося по 4-5 тисяч туристів.

За словами експертів, 77% коралових рифів у затоці Майя-Бей загрожує зникнення. Переважно їх пошкоджують якорі суден. Запланована на цей рік чотиримісячна перерва (з червня по вересень) не зарадить цій проблемі.

Океанолог з Бангкока Тон Тамронгнавасават з цим не погоджується.

«Якби ми вважали, що в цій ситуації нічого не можна вдіяти, то не закривали б затоку, — повідомив він в інтерв'ю BBC. — Три роки тому ми вже закрили острів Ко-Юн. І зараз там дуже добре ростуть корали. В Майя-Бей ми зробимо те саме і також спробуємо пересадити трохи коралів».

2011 року Таїланд закрив десятки туристичних місць для дайвінгу. Острів Ко-Юн, що належить до архіпелагу Пхі-Пхі, та Ко-Тачай у національному парку «Симіланські острови», також недоступні для туристів з середини 2016 року.

Елізабет Бекер, авторка книжки «Перенасичення: вибуховий бізнес на мандрівках і туризмі», вважає: «є логіка в тому, щоб закривати острови. Проте це негативно позначиться на економіці Таїланду, особливо в ці тяжкі з політичного погляду часи. Туризм завжди був ключовим елементом економічного розвитку Таїланду, тож тайські бізнесмени та можновладці побоюються, що скорочення туризму поставить під удар тайську економіку».

На думку пана Тамронгнавасавата, саме через це влада так довго зволікала з рішенням щодо Майя-Бей. «Якщо частка туризму у ВВП вашої країни — більш, як 22%, ви зрозумієте, як це непросто. Більшість людей взагалі думали, що затоку не закриють».

Коли Майя-Бей відкриється знову, то новий денний ліміт становитиме 2 000 туристів. А суднам вже не дозволятимуть перетинати мілководний риф. Також затоку закриють на чотири місяці наступного року.

Проте Ворапой Лімлім, керівник національного парку, до якого належить затока, у інтерв'ю газеті Phuket News повідомив: поки що він достеменно не знає, як реалізувати нову заборону. Можливо, доведеться розширити маленьку команду, яка вже патрулює узбережжя.

ІА "Вголос": НОВИНИ