Результати дослідження були опубліковані цього тижня у журналі Journal of Vertebrate Paleontology, повідомляє scienceukraine.com

Новий вид належить до групи гігантських довгошиїх завроподів, які блукали по Землі близько 70 млн років тому. Викопні рештки тварини дістали зі скель Крейдового періоду (70 – 100 млн років тому) у південно-західній частині Танзанії, Африка.

Знайдений вид отримав назву Shingopana songwensis, від слова мовою суахілі «shingopana» – «широка шия». Палеонтологи знайшли скам’янілості динозавра у регіоні Сонгве, у Великій рифтовій долині.

«У них присутні анатомічні особливості, притаманні Shingopana та деяким титанозаврам Південної Америки, проте яких немає в інших африканських титанозаврів, -  розповів провідний автор публікації Ерік Горшкак, палеонтолог з Музею природної історії ім. Філда у Чикаго – Shingopana  мали братів та сестер у Південній Америці, а інші африканські титанозаври були для них лише далекими родичами».

Вважається, завроподи були останньої групою динозаврів, яка вимерла наприкінці крейдяного періоду, коли 65 мільйонів років тому у Землю вдарив астероїд.

Нове дослідження говорить про те, що у цей період фауна Північної та Південної Африки була досить відмінною. Динозаври Південної Африки були генетично ближчими до динозаврів Південної Америки та були більш поширеними, ніж це вважалося раніше.

Shingopana ходили ландшафтом Крейдяного періоду поруч з Rukwatitan bisepultus, іншим видом Rukwatitan bisepultus, який був відкритий у 2014 році.

Під час тектонічно активного Крейдового періоду південна частина Африки втратила Мадагаскар та Антарктиду, колі ті відійшли на cхід та південь, а згодом – й Південну Америку, коли та попрямувала на північ.

Дослідники зазначили, що вони лише «дряпають поверхню» на шляху до повного розуміння різноманіття організмів та середовища, в якому вони жили на африканському континенті під час пізнього Крейдового періоду.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ