У Татарстані розгорнувся скандал навколо викладання татарської мови в школах республіки. Про це повідомляє idelreal.

Зокрема, суперечки з новою силою спалахнули після слів президента РФ Володимира Путіна про те, що «змушувати людину вчити мову, яка для неї рідною не є, неприпустимо». Тож «Комітет російськомовних батьків Татарії» домагається скасування обов'язкових уроків татарської, а татарські активісти вимагають від Путіна зберегти вивчення мови як державної.

Згодом татарська інтелігенція написала відкритого листа до президента Татарстану Рустама Мінніханова, спікеру Держради Фаріду Мухаметшину, прем'єр-міністру РТ Олексію Песошіну і всім депутатам республіканського парламенту.

Автори «Звернення татар РФ» просять депутатів зберегти татарську в школах і ухвалити звернення до міністерства освіти і науки Російської федерації з вимогою включити федеральний освітній стандарт державні мови республік Росії.

«Хочемо нагадати, що ми обирали вас на відповідальні пости для захисту наших інтересів... Але ці наші інтереси, схоже, вам не близькі», – йдеться в листі.

Тим часом ініціативна група подала заявку на проведення 3 листопада в Казані мітингу на підтримку викладання татарської мови. Організатори планували зібрати на акції 2 тисячі осіб. Проте мерія мітинг не дозволила.

Своєю чергою, Товариство російської культури Татарстану і Комітет російськомовних батьків готуються провести з цього питання Республіканські батьківські збори 4 листопада.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ