Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» на телеканалі НТА заявив адвокат Олег Мицик.
За його словами, держава повинна була відслідковувати ситуацію із ромами і робити усе для того, аби їх не виносили, як «якусь окрему расу».

«Не існує універсального способу вирішення ромського питання. Їм не вчепиш жучки на спину, щоб відслідковувати переміщення. Але! Де призов в армію? Хлопці призовного віку там є. Людина, яка відслужила в армії, відірветься від цього бардаку і стане іншим членом суспільства», – додав адвокат.

На переконання Олега Мицика, держава повинна більше акцентувати на ромському питанні, аби в майбутньому уникнути таких ситуацій:

«Держава повинна клеїти не рекламу про урядовців якихось, а й про такі випадки, і пояснювати, що відбулося, і чому це не можна робити та толерувати».

Також, важливим у вирішенні ромського питання є подання правильного прикладу.

«Ми повинні чітко розуміти, що суспільство спостерігає за владою і силовиками – чи не толерують вони такої поведінки», – пояснив адвокат і пригадав нещодавній випадок у Бориславі, де правоохоронці влаштували облаву на місцевих ромів, примусово забравши на допити чоловіків із понад 20 сімей.

Тож, на переконання Олега Мицика, державні органи повинні розробити механізм контролю. У тому числі – й за виплатами ромським сім’ям, що дозволить контролювати їхнє переміщення.
Також адвокат зазначив, що у разі, якщо буде встановлено, що в розпорядженні правоохоронців була інформація про системне нищення інших циганських таборів і про те, що з’явились нові охочі це робити, то це буде підставою для звернення до Європейського суду.

«Це дуже болюче місце для європейських інституцій. По ставленню до слабкого, каліки, психічнохворого чи знедоленого – судять по рівню розвитку суспільства», – додав він.

Нагадаємо, у ніч на 24 червня у лісовому масиві на околиці Львова група невідомих у масках напала на циганський табір. Через напад одна особа загинула, ще четверо травмовані. 

Більше – у відео. Прямі ефіри «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ