Про це йдеться в заяві організації з боротьби з корупцією та досліджень корупції, - передає ТСН.

У мережі вважають, що створення антикорупційної палати, озвучене президентом Петром Порошенком, не допоможе розгляду справ.

«Україна повинна запровадити незалежний антикорупційний суд, щоб не допустити, аби зв'язки і кумівство відігравали роль у тому, як в Україні ведеться правосуддя. Президент Порошенко розуміє нагальність ситуації, однак його пропозиція щодо палати в нинішній судовій системі не спрацює. Люди не вірять, що судова система притягне високопосадовців до відповідальності, оскільки суди в минулому вже цього уникали», – заявив Хосе Угас, голова правління Transparency International.

У організації наголосили,що нинішні суди навіть не розпочали слухання 26 з 86 справ, у яких слідчі Національного антикорупційного бюро завершили досудове розслідування.

«По цих справах очікування невисокі. На відміну від багатьох європейських країн, Україна не має судової системи з репутацією такої, що забезпечує незалежне і справедливе правосуддя, яке ґрунтується на верховенстві права», - зауважили в Transparency International.

В організації додали, що всі антикорупційні судді мають забезпечуватися прийнятною платнею та достатнім рівнем безпеки для них самих та їхніх родин.

Як писав «Вголос», Президент України Петро Порошенко розраховує у жовтні на створення антикорупційної палати при Верховному Суді.  За його словами, Антикорупційний суд в Україні з'явиться аж за кілька років.

Раніше директор НАБУ Артем Ситник прогнозував, що спеціальний антикорупційний суд може з'явитися в Україні вже 2017 року. Для цього 1 лютого Верховна Рада зареєструвала законопроект про створення антикорупційного суду. Проектом закону пропонується створити Вищий антикорупційний суд з 70 суддів, з яким будуть підслідні всі справи НАБУ і САП. 

ІА "Вголос": НОВИНИ