Як уже писав Вголос, до акції доєдналися кілька сотень представників кресових та молодіжних право-консервативних організацій, представники уряду, депутати Сейму, зокрема від Польської селянської партії Пьотр Згожельський, лідер націоналістичного «Народного руху» Роберт Вінніцький.

Сьогодні ж нардеп Андрій Іллєнко зазначає, що на цій акції помітна нова тенденція, яка виводить на новий рівень політичного маразму та шовінізму:

«Виявляється, операція «Вісла» - це благо, бо саме завдяки їй вдалося зупинити «український тероризм»!

Про це написано на банері, який супроводжував «акцію пам'яті жертв українців-людовбивць». І справа не лише в одному з банерів - подібний дискурс звучить все голосніше.

Для тих хто не знає чи забув: операція «Вісла» - це масована етнічна чистка, влаштована армією та силовими структурами комуністичної Польщі за підтримки СССР у 1947 році. Сотні тисяч українців були примусово відселені зі своїх домівок та перевезені на Захід Польщі. Акція супроводжувалась масовим насиллям проти мирного українського населення.
І саме цю ганебну для Польщі сторінку історії організатори акції у Варшаві тепер вважають цілком справедливою і ледь не приводом для гордості.

Наголошую - є багато адекватних поляків, які попри історичні протиріччя цілком тверезо оцінюють ситуацію і розуміють, що Україна має бути партнером Польщі, а не її ворогом, а українці (як і поляки) мають право на свою історію та ідентичність.

Але цілком конкретні політикани та «громадські діячі» методично розкручують антиукраїнську істерію в Польщі, піднімаючи її на все новий рівень. Бандера стає більшою проблемою для Польщі, аніж імперська політика Москви. Російська війна проти України та перспектива Польщі самій вкотре опинитися в ролі жертви московської агресії - ніщо порівняно з дискусіями навколо історичних польсько-українських конфліктів. А українські націоналісти гірше за комуністів - про це Ісакович-Залєській прямо говорить.

Ця істерія стає вже не балаканиною маргіналів, а цілком офіційною політикою держави. І це дуже небезпечно. Кому це вигідно? Відповідь очевидна. Факти співпраці польських українофобів з РФ очевидні і навіть особливо не ховаються.

Наприклад, візьмемо такого собі Тадеуша Ісаковича-Залєського. Голова польського товариства кресов'ян, католицький священник. Організатор тієї самої ходи, на якій виправдовували етнічні чистки проти українців.

Моє особисте знайомство з українофобською діяльністю цього пана відбулося ще в далекому квітні 2010 року, коли Ісакович-Залєскій прибув до Києва з метою взяти участь в прес-конференції з промовистою назвою «Учасники Великої вітчизняної війни проти Бандери». Ясне діло, жодного ветерана війни там не було.

До влади щойно прийшов Янукович, «рускій мір» та неосовок було обрано в якості офіційної ідеології режиму, якраз відбувався «судовий процес» щодо зняття звання «Герой України» зі Степана Бандери.

І задля інформаційного супроводу було скликано цю прес-конференцію, ще й «міжнародного рівня». Окрім самого Ісаковича-Залєського, у ній взяв участь одіозний українофоб Авігдор Ескін, (засуджений в Ізраїлі за екстремізм, «відомий» завдяки публічному спалено державного прапора України, зараз не залазить з російських каналів, де постійно робить антиукраїнські заяви), псевдоветеран, голова якоїсь чергової «ветеранської» конторки для розпилу бюджетних грошей, співробітник КГБ на пенсії Жорж Дигас, а також низка подібного роду дрібніших діячів.

«Прес-конференцію» свободівці тоді їм провести не дали, але на тому підривна діяльність Ісаковича-Залєського в Україні не завершилась. Буквально через тиждень відбулась вже значно масштабніша спецоперація - псевдонаукова «виставка» «Волинська різанина» в Українському домі. Організатори «виставки» - товариство кресов'ян Ісаковича-Залєського і... ФСБшна контора Вадіка Каліснічєнка «Русскоязичная Україна». Так-так, саме того одіозного українофоба і державного зрадника Калісніченка, який зараз переховується в Криму. Ось вони, справжні друзі польських українофобів - московська п'ята колона в Україні.

До речі, та «виставка» перетворилась на одну з перших сутичок патріотів з «Беркутом» в часи Януковича. Свободівці разом з іншими небайдужими прийшли протидіяти імперській пропаганді, але на захист брехні Ісаковича-Коліснічєнка влада кинула «Беркут».
З такими як Ісакович-Залєскій - все ясно. Їх цілі, партнери та спонсори добре відомі. А от що скаже більшість польського суспільства? Розбереться, хто є хто, чи піде на поводу в маніпуляторів та поставить ВЛАСНУ державу на грань катастрофи? Бо ірраціональне прагнення протистояння з українцями завжди закінчувалось одним і тим же. Чотирьма поділами Польщі. Як українець, я проти п'ятого. Але все в руках самих поляків».

 

Нагадаємо, 3 липня 2017 року польське видання «wSieci» опублікувало інтерв’ю, у якому міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив: Україну із Бандерою до Європи не пустять. Однак українське МЗС не спромоглося впевнено відстояти позицію українців.

ІА "Вголос": НОВИНИ