Тижневі курси у Ватикані – це єдина міжнародна серія лекцій на цю тему, пише ВВС Україна.

Екзорцизм – досить спірна тема, частково через те, як він представлений в масовій культурі та фільмах жахів. Крім того, відомі випадки жорстокого поводження з людьми під час вигнання демонів, які допускали деякі релігійні секти.

Перший курс лекцій відбувся у 2005 році. З того часу кількість священиків, які відвідують цей захід, збільшилася більше ніж вдвічі. Коштує такий тренінг 370 євро та включає вивчення теологічних, психологічних та антропологічних аспектів екзорцизму.

За словами католицьких священнослужителів з різних країн, про ознаки одержимістю дияволом стали повідомляти все частіше.

Папа римський Франциск сказав духовенству, щоб ті негайно відправляли до екзорцистів парафіян, які страждають від «духовних потрясінь».

В Італії, за повідомленнями ЗМІ, такими послугами щорічно користуються біля півмільйона людей.

Водночас британський теологічний аналітичний центр «Теос» у своєму звіті за 2017 рік повідомляє, що у Великій Британії також зросла кількість таких випадків – зокрема, у зв'язку з поширенням церкви п'ятдесятників.

Аби задовольнити зростаючий попит, деякі єпархії почали проводити власні курси - наприклад, у Сицилії та Чикаго.

Американський священик Гарі Томас пов'язує зростання популярності екзорцизму з падінням інтересу до традиційних релігій.

Не останню роль зіграло й зростання популярності різних культів та шаманських практик, вважає священик з Італії Беніньо Палілла.

Римо-католицька церква розділяє екзорцизм на «великий» та «малий» – в залежності від рівня одержимості.

Згідно з канонами, «великий» екзорцизм можуть проводити тільки священики і тільки з дозволу єпископа.

Такий вид екзорцизму включає спеціальні молитви та заклинання, які виганяють демонів з тіла.

«Великий» екзорцизм застосовують досить рідко. За словами отця Томаса, у 180 випадках, з якими він стикався, таку практику застосовував лише 12 разів.

ІА "Вголос": НОВИНИ