Про це повідомив нардеп Андрій Іллєнко під час брифінгу у ВРУ.

«Ми підготували звернення до Голови Верховної Ради з вимогою поставити на голосування законопроекти 0001-1 та 1112, які є реальним механізмом боротьби з офшорним пограбунком України та дозволять повернути виведені капітали. Підписи збираються лише один день, на момент проведення мітингубуло зібрано 46 підписів народних депутатів (вже є 55). Збір продовжується, ми звертаємось до всіх народних депутатів підтримати Антиолігархічний пакет та показати, хто є хто. Хто готовий вирвати України з полону бідності та корупції, а хто служить олігархату», - зазначив Іллєнко.

Нагадаємо, 3 квітня щонайменше 20 тисяч націоналістів вийшли на Марш «За українське майбутнє без олігархів» з вимогою прийняття в Україні Антиолігархічного пакету перетворень. Тоді націоналісти передали свої вимоги Прем'єр-міністрові України Володимирові Гройсману, Голові Верховної Ради Андрієві Парубію та Президентові Петру Порошенку.

Лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок пояснював, що націоналісти вимагають два напрямки цих антиолігархічних законів: економічний і політичний.

«Економічний - це закони про деофшоризацію, про скасування приватних монополій, про впровадження податку на розкіш, про впровадження прогресивної шкали оподаткування, про припинення приватизації стратегічних підприємств і унеможливлення приватизації землі с/г призначення. Ми пропонуємо цілу низку законопроектів, які мають повернути у державну власність енергогенеруючі і енергорозподільні компанії, які сьогодні належать олігархам, завдяки яким у нас і ростуть ціни на комунальні послуги.

І політичний блок: закон про імпічмент Президента, закон про скасування депутатської, суддівської, президентської недоторканності, закон про прозору і просту процедуру відкликання депутатів, чиновників і суддів, закон про нове виборче право», - зазначав Тягнибок.

Антиолігархічний пакет докорінних перетворень передбачає повернення капіталів з офшорів i ліквідацію схем виведення грошей з України, денонсацію Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням, ліквідацію приватних монополій, заборону приватизації стратегічних підприємств, деолігархізацію енергетики і справедливі тарифи, націоналізацію енергогенерації, використання природного газу, видобутого на території України, для населення, заборону торгівлі землею сільськогосподарського призначення, прогресивну шкалу оподаткування за принципом: «малий бізнес ‒ малі податки, великий бізнес ‒ великі податки». Детальніше з Антиолігархічним пакетом докорінних перетворень можна ознайомитися за посиланням.

Раніше з вимогою ухвалити Антиолігархічний пакет до ВРУ звернулися Хмельницький ДрогобичЧернівці, Львів та кілька місцевих громад.

ІА "Вголос": НОВИНИ