Про це інформує власкор Вголосу.

Як наголошується у зверненні, сьогодні в Україні існує дві основні загрози національній безпеці – війна на Сході та обвал курсу національної грошової одиниці. Воєнна агресія Російської Федерації руйнує країну ззовні, а падіння курсу, разом з інфляцією, підривають економіку та суспільство зсередини.

«Попри скандальні заяви Голови НБУ Гонтарєвої В.О., що «Нацбанк не відповідає за валютний курс», чинне законодавство України (стаття 99 Конституції та стаття 6 Закону України «Про Національний банк України») чітко вказує, що основна функція НБУ – забезпечення стабільності національної грошової одиниці України, а пріоритетна мета – підтримка цінової стабільності, стабільності банківської системи, підтримка сталих темпів економічного зростання.

Очевидно, що в діяльності НБУ були допущені серйозні стратегічні помилки. Недотримання цих пріоритетів, непродумані, а часто помилкові рішення керівництва НБУ, невиправдані публічні заяви спровокували сплеск девальваційних очікувань, масовий відплив депозитів, і головне – падіння довіри до такого державного інституту як Національний банк та національна грошова одиниця. Лише за 2014-2016 роки з депозитних рахунків українцями було знято 60 млрд. грн. За оцінками експертів, на руках у населення сьогодні знаходиться понад 80 млрд. доларів США»  - зазначається в документі.

Також у пояснювальній записці до проекту рішення вказується, що протягом 2014-2016 років Національний банк України визнав неплатоспроможними близько 70 українських банків. У той же час, значна частка українського фінансового ринку належить російським банкам або банкам з російським капіталом («Промінвестбанк», «Сбербанк Росії», БМ Банк, ВТБ, «Альфа-Банк» тощо). За підрахунками аналітиків, банки країни-агресора займають 19-20% українського фінансового ринку, із загальним капіталом у 123 млрд. грн. Вплив російських банків на вітчизняну фінансову систему та курсові коливання є доволі відчутним і несе в собі чималі приховані ризики, і є недопустимим в умовах війни з Росією. Згубний внесок у падінні курсу гривні протягом січня 2017 року відіграла також ситуація з націоналізацією одного з системних українських банків – «ПриватБанку». Для докапіталізації державної частки у 116 млрд грн проводиться додаткова емісія гривні, що, навіть за найоптимістичнішого сценарію, додасть ще 4-5% до загального показника знецінення гривні.

Автори звернення із ВО «Свобода» вважають, що подальша непрофесійна та безконтрольна діяльність Гонтарєвої В.О. на посаді голови НБУ несе загрозу українській економіці, її дії (бездіяльність) призводять до руйнації фінансово-банківського сектору економіки України.

У зверненні містяться вимоги:

1. Звільнити Голову НБУ Гонтарєву В.О. як особу, безпосередньо відповідальну за девальвацію національної валюти України та зниження купівельної спроможності громадян України.

2. Вжити заходів щодо стабілізації курсу української національної валюти на задекларованому у Бюджетному кодексі 2017 року рівні у 27,2-27,4 грн. за 1 долар США.

3. Вжити заходів щодо надання належної правової оцінки діям (бездіяльності) Гонтарєвої В. О. щодо незабезпечення стабільності гривні та притягнути винуватців до відповідальності, передбаченої чинним законодавством України.

-

ІА "Вголос": НОВИНИ