Про це нардеп заявив на засіданні погоджувальної ради, пише ЛБ.

«Відсьогодні «Рух нових сил» починає збір підписів народних депутатів для початку парламентської процедури відставки Президента в порядку імпічменту», – зазначив Дерев'янко, який є одним із лідеров РНС.

За його словами, збір підписів про початок процедури імпічменту буде проходити відповідно до статей 93, 111 Конституції і ст. 171 і 172 регламенту Ради.

Процедура імпічменту президента в Україні доволі складна. Згідно зі ст. 111 Конституції, президент може бути усунений з поста Верховною Радою в разі вчинення ним державної зради або іншого злочину. Питання про усунення Президента з поста в порядку імпічменту ініціюється більшістю від конституційного складу Ради (щонайменше 226 депутатів).

Для проведення розслідування Рада створює спеціальну тимчасову слідчу комісію, до складу якої включаються спеціальний прокурор і спеціальні слідчі. Висновки і пропозиції тимчасової слідчої комісії розглядаються на засіданні Ради.

За наявності підстав Рада не менш ніж двома третинами від її конституційного складу (300 депутатів) приймає рішення про звинувачення Президента.

Рішення про усунення Президента з поста в порядку імпічменту приймається Радою не менш ніж трьома чвертями від її конституційного складу (338 депутатів) після перевірки справи Конституційним Судом і отримання його висновку щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про імпічмент та отримання висновку Верховного Суду про те, що діяння, в яких звинувачують президента України, містять ознаки державної зради або іншого злочину.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ