Його проект закону передбачає норму, згідно з якою «порушення порядку голосування у Верховній Раді України, Верховній Раді Автономної Республіки Крим або місцевій ради та їхніх органах з використанням електронної системи підрахунку голосів, спотворення процесу обробки інформації або до порушення встановленого порядку карається штрафом від 600 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до двох років або без такого та з конфіскацією програмних та технічних засобів, за допомогою яких було вчинено несанкціоноване втручання, які є власністю винної особи».

В пояснювальній записці до законопроекту Віктор Балога апелює до одного з рішень ВРУ, що було прийнято із таким порушенням, і стало предметом розгляду Європейським судом з прав людини по справі «Волков проти України».

Нардеп нагадує, що у цьому рішенні, оприлюдненому 9 січня 2013 року, Європейський суд з прав людини визначив колишньому судді Верховному Суду України О.Волкову 6 тисяч євро компенсації у справі та 12 тисяч євро на компенсацію витрат. І у той же час, особи, що винні у нанесенні Україні шкоди не покарані.

Віктор Балога зазначає, що Європейський суд з прав людини встановив, що в ході голосування у Верховній Раді України по звільненню О.Волкова «певні депутати парламенту незаконно проголосували за інших членів парламенту, які були відсутні», що було підтверджено «заявами чотирьох членів парламенту і відео розгляду».

«Вищезазначений прецедент дає підстави стверджувати, що більшість рішень Верховної Ради України опиняється під загрозою визнання такими, що прийняті із порушенням норми, встановленої Конституцією України. Безкарність порушників вимог Конституції України щодо особистого голосування народним депутатом України на засіданнях Верховної Ради України не дозволяє виправити ситуацію, що склалась у сесійній залі Верховної Ради України», – додає ініціатор змін до законодавства.

ІА "Вголос": НОВИНИ