Про це у своєму блозі на УП пише лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок.

Олігархія – основа системної корупції

Тепер хіба лінивий не «бореться» з корупцією. Проте вона чомусь тільки розпухає. Чому? Та тому, що ту «боротьбу» розвели тільки з окремими її проявами. Але системно це проблему ніяк не розв'язує. Бо з НАСЛІДКАМИ можна воювати вічно. А треба раз і назавжди знищити ПРИЧИНУ. Не вершки корупції стригти, а викорчувати її корінь. А корінь корупції – це і є олігархія. Тобто зрощення великого кримінального капіталу з державною владою. Саме олігархи є головними акціонерами влади в Україні впродовж чверті століття. Це вони корумпують увесь державний апарат, зверху й донизу. Це саме олігархи хочуть, щоби так тривало вічно. І тому вони інвестують у політичні проекти. Скуповують голоси в найвищому законодавчому органі. Утримують цілі фракції своєї прислуги з мандатами. Плодять «тушок» і створюють «ширки». Фінансують нові й нові кон'юнктурні політпроекти під кожні вибори й «розкручують» їх через власні кишенькові ЗМІ...

За це служки олігархів своїм господарям щедро віддячують. Вони ухвалюють такі «закони», «постанови» та «рішення», які дозволяють купці олігархів жирувати: пхати лапи в державний бюджет через різноманітні тендери та дотації, за безцінь приватизовувати підприємства та творити приватні монополії, не платити податків і вивозити награбоване в офшори, обкладати українців непомірними тарифами й дерти три шкури за товари та послуги. І все це жирування олігархи забезпечують собі, наголошую, цілком «законно»— руками скуплених маріонеток у найвищих ешелонах влади. Це і є найвища політична корупція. Це і є олігархія. Так вона працює.

Олігархія — причина зубожіння українців

Тільки сліпий не бачить, як низько впав рівень життя тотальної більшості українців. І це не «дешевий популізм» і не пошук «#зради». Це — математичний факт. 190 євро на місяць. Найнижча чиста середня зарплатня в Європі. За таку суму — запівдурно — мусять працювати люди у визискуваній олігархами Україні. Коли в Польщі, яка мала нижчі економічні стартові позиції на початку 90-х рр. ця сума — 748 євро, майже в чотири рази більше. Коли у крихітній непромисловій Естонії, яка одночасно з нами позбулася колгоспного совєцького ярма, середня зарплатня — 993 євро, у понад п’ять разів більше. Та й навіть у сусідніх Білорусі та Молдові заробляють більше — 320 та 216 євро на місяць відповідно.

Так, у наших сусідів війни немає. Але ви й не назвете жодного олігарха в Польщі чи Естонії. Їхні президенти, генеральні прокурори, парламентарі, чиновники не є фігурантами офшорних «#панамагейтів». Вони навіть у мирний час не дозволяють собі «балдіти» на Мальдівах і Сейшелах за сотні тисяч доларів.

А в Україні війна є. Як є економічна криза. І «попередники», які багато вкрали. Все це так. Але є одне «але». Потерпіти, почекати мусить чомусь тільки нація. А от олігархів усі ці біди ніяк не торкають. Вони в ці складні часи не те що не худнуть, навпаки: їхня «сильна команда» дійсно «живе по-новому» — «бізнесмени» при владі спритно помножують капітали. І замість трохи затягти паски на пузах десятка олігархів, влада, насміхаючись, затягує зашморг на шиях 42-х мільйонів українців. Як влучно сказав Юрій Герасимович Іллєнко: «Збільшення скажених прибутків олігархів відбувалося не шляхом появи якихось нових грошей в економіці України, а винятково шляхом розподілу грошової маси між нами й олігархами. Іншими словами: що біднішим ставало 90% населення, то багатшими ставала купка мільярдерів».

І головне. Олігархи — лютий ворог середнього класу. Вони панічно бояться конкуренції. Їхня мета — монополія як найшвидший спосіб отримання надприбутків. Їхня мрія — закріпачити українців. Змусити націю працювати на себе запівдурно, але купувати — втридорога. Тому олігархія ніколи не дасть підняти голову середньому класу. Саме тому серед працьовитих українців є лише 3-5% реального середнього класу, а в розвинутих країнах – від 40 до 70%.

Олігархія — війна без кінця

Це олігархи чверть століття грабують і таким чином знесилюють Україну. Це вони розколюють державу на Схід і на Захід, ділять українців на «сорти» та шантажують країну сепаратизмом своїх удільних князівств. І поки Нація воює, олігархи мародерствують. Вони далі гендлюють із країною-агресором та ведуть торгівлю на крові з окупованими територіями. Поки цивілізований світ впроваджує санкції, влада України… нарощує на 28% товарообіг із країною-агресором. А громадяни Московії, які включені до санкційних списків Європи та США, досі володіють третиною українських обленерго. Бо війна для них – це гендель, і вони хочуть, щоби вона тривала безконечно.

Чи не тому їхні служки блокують у парламенті законопроект націоналістів про воєнний податок з олігархів? Це на їхній совісті недофінансування армії та корупційні схеми в забезпеченні війська. Це тільки їм вигідні вже очевидно безперспективні мінські договорняки.

Поки Нація воює, вони гуляють по елітних курортах. Цинічне жирування олігархії в країні, яка воює — це деморалізація Нації, позбавлення мотивації її захисників. Таким чином, щоби перемогти Москву, Нація має спершу виграти війну в доморощеної олігархії.

Як позбутися олігархії та повернути Україну в українські руки?

Єдиний шлях — це запровадити в життя Антиолігархічний пакет докорінних перетворень. Майже всі необхідні законопроекти вже навіть є — давно написані й зареєстровані у Верховній Раді. Чому ж «слуги народу» вигадують нові й нові безглузді «реформи», лиш би не торкнутися цих ґрунтовних рішень? Бо ці починання підривають самі основи олігархічного ладу в Україні. Це — системний план ліквідації олігархії як явища. Наше завдання — якнайшвидше запустити цей процес.

До речі. Хочете перевірити будь-який із теперішніх політпроектів, представлених у парламенті, будь-кого з нинішніх нардепів, всяке «нове обличчя», «антикорупціонера» чи «патріота» на вошивість? Хочете точно знати, чи є вони справді такими слугами народу, як розказують, а чи черговими служками олігархів? Подивіться, хто з цих діячів підтримає цей Антиолігархічний пакет. Отут і вилізе шило з мішка – істинна позиція кожного щодо деолігархізації.

Зрозуміло, що дні цього парламенту, цієї влади добігають кінця. І дуже скоро всі ці діячі знову вилізуть на телеекрани й «бігморди» з «новими обличчями», назвами, гаслами та обіцянками. Проте ми не маємо права знову на системну помилку — вікно можливостей для докорінних перетворень в Україні закривається. Кожен українець повинен усвідомлювати: ще раз віддати владу олігархам — це не тільки позбавити майбутнього власних дітей, це — втратити Державу.

Тому ми вимагаємо поставити на голосування Антиолігархічний пакет докорінних перетворень. Уже зараз. Тільки це витягне Україну з ями корупції, зубожіння, війни. Тільки це дасть українцям майбутнє. Хтось скаже, що це нереально, ніхто ніколи за це не проголосує? Треба добиватися й тиснути. Принаймні для «слуг народу» Антиолігархічний пакет докорінних перетворень стане лакмусовим папірцем, тестом на відданість Нації і Державі. А для українців — головною пам’яткою при наступному голосуванні. Аби вибрати нарешті ту владу, яка це втілить.

А тепер те, чого всі давно чекають:

Антиолігархічний пакет докорінних перетворень

(перелік проектів законів)

І. Повернення капіталів з офшорів i ліквідація схем виведення грошей з України

Проект Закону № 0001-1
від 02.12.2014
про денонсацію Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та Протоколу до неї
http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=52625

Проект Закону № 1112
від 28.11.2014
про повернення капіталів, що перебувають та зареєстровані в Республіці Кіпр, офшорних зонах та інших юрисдикціях, звільнених від подвійного оподаткування, або тих, що мають пільговий режим оподаткування
http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=52532

ІІ. Демонополізація та ліквідація олігархічної моделі економіки

Проект Закону № 1109
від 28.11.2014
про ліквідацію приватних монополій
http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=52529

ІІІ. Заборона приватизації стратегічних підприємств

Проект Закону № 2424а
від 21.07.2015
про внесення змін до Закону України "Про приватизацію державного майна" (щодо мораторію на приватизацію державного майна до стабілізації ситуації у державі)
http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=56158

ІV. Деолігархізація енергетики і справедливі тарифи

Проект Закону № 6341
від 11.04.2017
про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення енергетичної безпеки України) 
(націоналізація електрогенерації)
http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=61582

Проект Закону № 6583
від 12.06.2017
про внесення змін до Закону України Про ринок природного газу (щодо особливостей функціонування газорозподільної системи) 
(націоналізація енергогенерації)
http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=62018

Проект Закону № 2408а 
від 17.07.2015 
про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку використання природного газу, видобутого на території України
http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=56115

V. Земля ‒ власність нації

Проект Закону № 2906
від 19.05.2015
про заборону торгівлі землею сільськогосподарського призначення
http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=55225

VІ. Новий Податковий кодекс і розвиток середнього класу

- новий Податковий кодекс із запровадженням прогресивної шкали за принципом: "малий бізнес ‒ малі податки, великий бізнес ‒ великі податки";

- встановлення прогресивних податків на розкіш. Направляти як мінімум 30% таких надходжень на зниження споживчих цін на товари першої необхідності;

- скасування криміналізованого податку на додану вартість. Запровадження єдиного соціального податку із доходів громадян із прогресивною шкалою оподаткування та базовою ставкою 20%;

- запровадження диференційованого податку на прибуток. Зменшення податку з прибутку до 5% на ту частину прибутку підприємств, яку спрямовують на технологічне оновлення засобів виробництва згідно з передовими технологіями. Запровадження комплексного податкового стимулювання інвестицій у науку, освіту та інновації.

(Законопроекти перебувають на стадії розробки)

P.S. Окрім того, безперечно, ми вимагаємо одночасно запустити необхідні зміни політичної системи. Ті, про які не говорить хіба що лінивий. Ті, які ця влада навіть записувала в коаліційну угоду. Ось найважливіші з них:

- Скасування депутатської недоторканості (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1…);
- Імпічмент президента (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1…); 
- Процедура відкликання депутатів, чиновників, суддів;
- Скасування грошової застави для корупціонерів (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=54226); 
- Новий Виборчий кодекс.

ІА "Вголос": НОВИНИ