Цвістиме червона рута упродовж двох тижнів, і вже від 12 червня сотні туристів їдуть до Карпат, аби знайти свою квітку кохання, повідомляє «24 канал».

Не зважаючи на назву, цвіте вона переважно яскраво-рожевим кольором.

Втім, трапляються і унікальні види.

«Ми тут бачимо рододендрон східнокарпатський – червону руту, дуже рідкісну. Є не тільки квіти рожеві, а є і білі квіти, які виглядають як альбіноси», – розповів лісник Володимир Приступа.

Про унікальні і магічні властивості червоної рути розповідають і стародавні українські легенди. Мовляв, у Карпатах росте унікальна квітка, яка лише раз на десять років зацвітає червоним кольором. Якщо дівчина її знайде і подарує юнакові, той буде завжди її кохати і ніколи не зрадить. Тож у пошуках квітки кохання до Карпат приїжджають сотні туристів з усієї України.

До речі, у низинах червона рута не росте. Її можна знайти лише на висоті понад півтори тисячі метрів

«Дуже хотіла побачити у своєму житті квітку кохання. І от добралася – 1600 метрів, я вражена. Така колоритна квітка. Рекомендую кожному піднятися – не пошкодуєте», – прокоментувала туристка Юлія Давидова.

Цікаво, що навіть зараз, у червні, у високогір'ї Карпат ще можна зустріти сніг. І на тому місці, де він сходить, з'являється червона рута. Наче символ перемоги кохання.

«Я вперше на такій висоті. Чотири роки жила на Закарпатті, але ні разу не піднімалась на висоту. А тим паче не бачила такої квітки. Для мене це – неймовірно! Не дивлячись на те, що вона ще повністю не розцвіла, це – вражаюче», – відповіла туристка Валерія.
 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ