Щорічно свято «Великдень кличе на забави» «мандрує» населеними пунктами, які межують із територією парку. Як повідомили у прес-службі Яворівського НПП, цьогоріч гаївки водили у с. Верещиця, мешканці якого зазнали трагічної долі виселення під час створення Яворівського військового полігону. Але традиції, особливо Великоднього гаювання, передаються з покоління в покоління і набувають щораз більшого розголосу. Ще донедавна гаївки водили на так званій «попівщині», - місці, де була церква XV століття, яку знищили під час І Світової війни. Пізніше, відколи збудували церкву Різдва Пресвятої Богородиці під проводом  настоятеля храму о. Івана Ревуцького, молодь «гаює» вже навколо неї. Важливо відзначити, що ікону із зруйнованої церкви «Тайна Вечеря з Воскресінням Христовим»  мають можливість побачити багато українців на вітальній листівці із Великоднем - 2017 з м. Львова.

До проведення заходу активно долучились директор Верещицької ЗОШ І ст. Ольга Гетьман, бібліотекар Ольга Гануляка. Вони зібрали гаївки від місцевих жителів Ксенії Трач, Марії Солтис, а також підготували з учнями великодні привітання.

Окрім дійства на Верещиці, у дендропарку Яворівського НПП водила гаївки шкільна молодь Івано-Франкового, до яких готувались заздалегідь: шукали тексти у бібліотеці, збирали інформацію від старожилів, вчилися як правильно вести ту чи іншу гаївку-веснянку. На допомогу прийшли вчителі Івано-Франківської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. Івана Франка Дарія Тиховська, Зеновія Борис, Ольга Кульчицька, Любов Мурська, а також бібліотекарі дитячої бібліотеки смт. Івано-Франкове Наталя Пукало та Ірена Вишинська.

А як же Великодні забави без забав? Тут активно долучились працівники Яворівського НПП, які підшукали для учасників великодні вікторини, ігри та забави із обов’язковою нотою охорони природи, яку зберігаємо через передачу традицій звичаїв та обрядів з покоління в покоління.

 

«Вголос»

                                              

ІА "Вголос": НОВИНИ