[media=135422,135423,135424,135425] 

Про це пише Science Alert

У майстерні, яка розташовується на глибині 30 метрів, збереглося безліч спеціальних хірургічних інструментів і судини, в яких перебувають залишки речовин, що використовувалися в процесі муміфікації. Також там є низка похоронних камер з трьома дерев'яними трунами, вапняковим саркофагом і мумією.

Одна з трун містила маску, яку носила мумія. Вона була зроблена з позолоченого срібла, з очима, інкрустованими кальцитом, обсидіаном і чорним каменем, який міг бути оніксом. Таких масок не знаходили з 1939 року.

«Виявлення цієї маски можна назвати сенсацією. До цього часу збереглося дуже мало масок з дорогоцінного металу, тому що в стародавні часи були розграбовані гробниці більшості древніх єгипетських сановників», – сказав археолог Рамадан Бадрі Хусейн з Тюбінгенського університету і глава німецько-єгипетської команди, яка зробила це відкриття.

Команда змогла з'ясувати особу власника маски – він був другим жерцем матері-богині Мут і жерцем богині Ніут-ша, зміїної форми Мута. Він жив і помер під час 26-ї династії, саіт-перського періоду з 664 по 404 рік до нашої ери.

«Знайдену маску можна назвати сенсацією. Дуже мало масок із дорогоцінних металів збереглися до наших днів. Гробниці найдавніших єгипетських вельмож були розграбовані ще в давнину», – каже археолог.

Знахідки будуть виставлені у великому єгипетському музеї, який перебуває на стадії будівництва і відкриється цього року.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ