[media=137641,137642,137643] 

До закладення Великого єгипетського музею задіяно близько п'яти тисяч робітників, які працюють цілодобово, пише ТСН із посиланням на CNN. Площа будівлі сягатиме 500 тисяч квадратних метрів. Для зрівняння: площа основи піраміди Хеопса – близько 52 тисяч квадратних метрів.

Для зведення будівлі, створення залів та експозицій використовують найсучасніші технології, щоб тут було цікаво навіть досвідченим туристам. Значна частина зовнішніх стін буде повністю скляна, що дозволить побачити величні піраміди Хеопса, його синів та історичне плато Гізи. Піраміди розташовуються всього у двох кілометрах від музею.

«Це буде музей XXI століття», – повідомив його генеральний директор Тарек Тауфек.

Унікальне місце створюють не лише для туристів, а й для підростаючого покоління єгиптян. Архітектори хочуть, щоб молодь більше знала про величезний спадок, який їм залишила давня цивілізація.

У музеї будуть представлені унікальні артефакти, які раніше не показували туристам. Завдяки новим методам реставрації тут виставлять цінні колекції із речей фараона Тутанхамона, який помер у молодому віці, та його дружини Анхесенамон. Саме речі його епохи займуть майже третину музею. Кожен артефакт буде якось пов'язаний із тисячами інших експонатів.

Окрім того, тут створили найсучаснішу лабораторію реставрації, яка стала найбільшою та найпотужнішою у світі. Саме її працівники реставрують чимало, здавалося б, втрачених реліквій давнього Єгипту.

«Музею на Тахрір виповнилося 117 років, – сказав Тауфек. – Він сам уже став артефактом і спадщиною. Раніше, це був значущий музей, але через десятиліття він ставав схожий на переповнене сховище».

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ