Про передає DW.

Як зазначається, цю ініціативу представила в Брюсселі в середу, 6 червня, євродепутат від Німеччини Ребекка Хармс. За її словами, мета акції - напередодні чемпіонату світу з футболу звернути увагу уболівальників на порушення прав людини в Росії.

На окремій сторінці на сайті «зелених» представлені дві карти Росії. На одній з них зображені стадіони, де будуть проходити матчі світової першості.

Але якщо перевести перемикач з положення "чесна гра" в "порушення правил", то на карті з'являться не стадіони, а місця позбавлення волі, в яких утримують політичних в'язнів.

Зі сторінки можна перейти до списку 158 політв'язнів, з яких понад 60 - громадяни України. Список склав правозахисний центр Меморіал. Серед цих в'язнів - український режисер Олег Сенцов, який три тижні тому оголосив голодування, і глава чеченського офісу Меморіалу Оюб Тітіев.

"Цей список далекий від того, щоб бути повним. Він містить тільки тих осіб і ті справи, щодо яких ми змогли зібрати і проаналізувати інформацію, достатню для переконливого висновку про політичну мотивацію і незаконний характер їх кримінального переслідування", - пояснили в організації.

На цій же сторінці кожен бажаючий може підтримати петицію, що закликає представників Міжнародної федерації футбольних асоціацій (ФІФА) торкнутися теми політв'язнів у Росії під час їх контактів із російськими чиновниками і особисто президентом РФ Володимиром Путіним.

Ребекка Хармс вважає, що чемпіонат "може бути сприятливим моментом надати людям, які люблять футбол, більш глибоке розуміння того, чим сьогодні є Росія".

"Я сподіваюся, що ми не станемо політичною силою, яка псує життя фанатам. Сподіваюся, що ми зможемо спонукати уболівальників показати більше відповідальності, якщо ФІФА прийняла невірне рішення про місце проведення чемпіонату" - пояснила Хармс.

Хармс підкреслила, що ніколи не закликала до загального бойкоту ЧС-2018. Заклик адресовано лише політикам, в першу чергу главам держав і урядів, яким "не слід приєднуватися до Путіна на ЧС-2018, тим самим посилюючи його позицію, спрямовану проти ЄС, а також стратегію агресії, в першу чергу проти України".

ІА "Вголос": НОВИНИ