На цьому під час круглого столу на тему «Виклики на західних кордонах України: геополітичні, етнокультурні, ідеологічно-інформаційні» наголосив кандидат філологічних наук, керівник Науково-ідеологічного центру імені Дмитра Донцова Олег Баган.

«Мені здається, що проблеми, які виникли на кордонах політикою пам’яті, пам’ятників, протиріччя з освітньою політикою в Угорщині. Ми не побачили, що Середня Європа перемінилася, ідеологічно,світоглядно, ціннісно. У Середній Європі – в країнах від Польщі аж до Балканів – відбувся тихий антиліберальний світоглядний переворот. І зараз до влади приходять праві, правоконсервативні партії.  

В Україні політикум, суспільна думка на 90% залишається ліберальною. У нас «відкусили» Крим і Донбас, а ми й далі голосуємо за пацифістські ліберальні проекти. Хоча донедавна нам говорили, що боротьба за мову – це шовінізм, а тепер виявляється, що це не шовінізм чи фашизм, а головна політика центральної влади і Порошенка. Але перед тим був ліберальний дискурс. Великою мірою пацифізм, який тут панував, призвів до роззброєння, до того, що ми не мали армії, до катастрофи на Донбасі. 

…Ми розуміємо, що за цією «політикою пам’яті» західних сусідів розпочнуться територіальні претензії. Зубр поранений, йому відкусили ногу (на Донбасі), треба відкусити ще», - цитують Багана на сторінці Громадської ініціативи «Національний захист».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ