Про це пише Радіо Свобода.

Один з учасників акції Віктор Кривоносов розповів у Facebook, що він обурений поведінкою священиків і зазначив, що «знав про їх абсолютно неадекватну позицію щодо іновірців і раніше, але цей випадок просто кричущий за своєю ганебністю». 

Ще один учасник акції Олексій Мосейко зазначив, що мав на меті підтримати батьків померлого хлопчика.

«Вчинок священика Московського патріархату – нелюдський і антигуманний. Хотів підтримати батьків у цю важку хвилину – ми на їхньому боці. Вважаю, що якщо московська церква існує на нашій землі, то вона повинна дотримуватися і законів нашої держави, і прийнятого в суспільстві морально-етичного кодексу», – заявив він.

4 січня запорізький сайт Forpost повідомив, що священик УПЦ МП, запрошений ритуальною службою, відмовився провести обряд відспівування дворічного хлопчика. Той загинув ввечері 31 грудня в результаті падіння на нього 39-річного чоловіка, котрий наклав на себе руки, вистрибнувши з вікна багатоповерхівки. Представник церкви, незважаючи на прохання батьків, відмовився провести ритуал після того, як дізнався, що дитину хрестили в церкві УПЦ КП.

Після цього батьки загиблої дитини звернулися в найближчу церкву, яка також належить до УПЦ МП, і отримали нову відмову в проведенні відспівування. Згодом на похорон приїхав священик УПЦ Київського патріархату, котрий і провів ритуал.

5 січня митрополит Запорізький і Мелітопольський УПЦ МП Лука провів брифінг, на якому повідомив, що священик, який відмовився відспівувати померлого хлопчика, діяв згідно з церковним каноном. Представники УПЦ МП називають УПЦ КП «розкольниками», тому не визнають проведений тими обряд хрещення і прилучення людини до церкви.

У прес-службі Запорізької єпархії УПЦ КП в свою чергу повідомили, що у всіх храмах єпархії за розпорядженням місцевого єпископа Фотія здійснять заупокійне богослужіння за душу загиблої дитини.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ