Згідно з результатами дослідження науковців, собаки навчились жалісливого погляду, від якого мліє серце, у процесі еволюції для комунікації з людьми.

Учені з Великої Британії та США порівняли анатомію собак і вовків і з’ясували, що в собак є те, чого немає у вовків – розвинений невеликий м'яз, що відповідає за піднімання внутрішньої брови «будиночком». Завдяки цьому в собак з'являється «дитячий» вираз безпорадності, встояти перед яким можуть одиниці.

«Ми отримали переконливі свідоцтва того, що в собак після одомашнення з'явилися нові м'язи, які дають їм змогу, на відміну від вовків, міняти положення брів», – говорить керівник дослідження, професор Джуліанна Камінські з Портсмутського університету в статті, що опублікована в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA.

«Зазвичай такі відмінності у будові м’язів не спостерігаються у настільки близьких видів», – каже співавторка дослідження з університету Дюкейна Енн Берроуз.

Камінські додає, що з погляду еволюції зміни у м’язах обличчя з’явилися в домашніх тварин надзвичайно швидко, тоді як лицьові м’язи змінюються дуже повільно.

Як вважають дослідники, за 33 000 років близького життя з людьми собаки використовували ці м’язи, щоб комунікувати з ними, можливо, заохотити годувати та піклуватись про них.

Під час експериментів помітили, що тварини частіше використовували щенячий погляд коли люди дивилися на них. Це змушує припустити, що йдеться про навмисну поведінку, яка розрахована на реакцію людини.

«Коли собака користується цим м'язом, у власника виникає непереборне бажання взяти тварину під захист», – зазначила Камінські.

Проте у дослідження є свої недоліки – маленька вибірка, вчені проаналізували собак лише п’яти порід.

Як писав «Вголос», шведські науковці дійшли висновку, що собаки не тільки співпереживають своєму господарю, але й страждають від стресу, якщо він перебуває в депресії.

Додамо, що собаки відчувають наближення нападу епілепсії в людини.

ІА "Вголос": НОВИНИ