З огляду на це, можна стверджувати, що така якість не з'явилася у тварин під час життя з людиною, а була успадкована від спільних предків собак і вовків, інформує журнал Current Biology.

І собаки, і вовки можуть відмовлятися від взаємодії, якщо за умовами експерименту їм дістається менша нагорода, ніж їх родичеві за ту саму дію, або взагалі ніякої. Таким же чином поводяться люди і деякі примати. Вважається, що поява почуття справедливості у собак могла бути пов'язаною з тим, що їх приручила людина.

Вчені з Віденського ветеринарного університету провели експеримент: вовків навчали натискати на дзвінок, показуючи їм, що їх родич отримує за це винагороду. Якщо нагорода виявлялася меншою, ніж очікували вовки, або її зовсім не було, то вони відмовлялися далі брати участь в експерименті. При цьому якщо «партнера» не було, вовки продовжували виконувати необхідні дії.

«Це показує, що відсутність нагороди сама по собі не є причиною відмови від взаємодії з тренером. Вони відмовляються від співпраці тому, що інший отримує щось, а вони самі ні», - розповів один з авторів роботи, біолог з Віденського ветеринарного університету Фредеріка Рендж.

Вчені помітили, що вовки навіть чутливіші до несправедливості, ніж собаки. Крім того, на готовність виконувати команди впливало і положення тварини в зграї. «Тварини, що займають більш високе положення, швидше реагували на нерівність, тому що не звикли до ситуації, в якій отримують менше або не отримують зовсім», - пояснила Рендж. 

ІА "Вголос": НОВИНИ