Про це повідомляє РІА «Новости» з посиланням на видання «Molecular Psychiatry».

«Раніше ми виявляли натяки на те, що мигдалеподібне тіло своєрідно реагує на стрес. Вивчивши структуру трьох його ділянок, встановили, що нейрони в середній частині скорочуються при хронічному стресі», – заявила Карла Наска з університету Рокфеллерів (США).

Наска і її колеги дійшли такого висновку, спостерігаючи за поведінкою і роботою мозку кількох десятків лабораторних мишей, яких вони протягом трьох тижнів поміщали на кілька годин в особливі «камери тортур», де гризун не міг рухатися і куди доступ повітря був мінімальним.

Такі «ув'язнення» призводять до розвитку стресу у гризунів, що проявляється в підвищенні їхньої асоціальності, втрати ініціативи та схильності до пошуку нових відчуттів, а також до низки інших наслідків. Як виявилося, все це є наслідком скорочення площі й довжини нервових закінчень так званих зіркоподібних нейронів у середній частині мигдалеподібного тіла.

Зменшення чисельності закінчень між нервовими клітинами, за словами вчених, призводить до того, що мигдалеподібне тіло втрачає здатність адаптуватися до нових ситуацій і «застрягає» в тому депресивному стані, в якому воно опинилося внаслідок дії хронічного стресу.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ