Автори статті, опублікованої в Journal of Neural Engineering, доводять, що ненадійну вуглецеву пам'ять (тобто звичайну людську) можна зміцнити кремнієвою, комп'ютерною, імплантувавши в мозок чіп, який допомагає згадувати забуте.

Дослідження, профінансоване Управлінням перспективних дослідницьких проектів Міністерства оборони США (DARPA), довело можливість реалізації такої технології.

Нейроімплант розпізнає електромагнітну активність мозку, виділяє патерни, які супроводжують коректне вилучення з пам'яті спогадів, а потім відтворює ці патерни, стимулюють окремі групи нейронів слабкими електричними імпульсами.

Учасників експерименту було небагато - всього 15 людей, всі - з діагностованою епілепсією і пов'язаною з нею втратою короткочасної пам'яті; нейроімплант ввели в їх мозок під час виконання іншої операції, яка була необхідна кожному з випробовуваних.

 Імпланти в гіпокампі поліпшили короткочасну пам'ять учасників експерименту в середньому на 35%.

«Ми майже не сумнівалися, що це спрацює, тому що ми вже проводили успішні експерименти на тваринах, але ми були здивовані тим, наскільки ефективно це спрацювало на людях», пояснив один з авторів роботи, Роберт Хемпсон (Robert Hampson).

 

ІА "Вголос": НОВИНИ