Обмеженість вибірки, втім, не дозволяє з упевненістю застосувати отримані результати для всієї планети, пише Naked Science

Теза про поступове зниження рівня людського інтелекту далеко не нова. Незважаючи на те, що цивілізація систематично накопичує знання, окремо взяті люди не стають більш інтелектуально розвиненими. Деякі вчені навіть вважають, що сучасна людина програє за низкою розумових показників кроманьйонцеві. Це пов'язують з тим, що жителям Землі XXI століття вже не доводиться щодня боротися за своє виживання, що значною мірою нівелює еволюційну роль природного відбору.

Цікавіше інше. Все частіше звучать заяви про те, що людство «стрімко тупішає». Цю сумнівну, на перший погляд, тезу вкотре підтвердили норвезькі вчені з Центру економічних досліджень Ragnar Frisch. Вони провели аналіз результатів IQ-тестів 730 тисяч людей, які поступили на військову службу в 1970-2009 роках. Згідно з ним, за одне покоління рівень інтелекту падав у середньому на сім пунктів, що, безумовно, дуже серйозний показник.

Причину вчені бачать екологічні проблеми, а також зміни способу життя. Мова, зокрема, йде про комп'ютерні технології.

Деякі вже встигли піддати дослідження критиці, вказавши на обмеженість вибірки. Отримані результати дійсно не можна застосувати щодо всього населення планети. Однак раніше інша група вчених вже приходила до аналогічних висновків. Так, дослідники порівнювали рівень освіченості сучасних людей і жителів Вікторіанської епохи з 1837 по 1901 рік. Згідно з результатами, тоді людина була розвиненіша і винахідливіша.

Програма, що аналізує психофізичні дані, показала, що швидкість реакції чоловіка в 1889 році дорівнювала 183 мілісекундам, в той час як сьогодні цей показник - 253 мілісекунди. У випадку з жінками показники склали 188 і 261 мілісекунду відповідно.

Фахівці також з'ясували, що кожне десятиліття IQ падав на 1,23 бали, а за півтора століття зниження становило 14 балів. На думку експертів, при такій динаміці людина може з часом опуститися до рівня розвитку мавпи.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ