Саме так було на Землі близько 55 мільйонів років тому, вважають американські дослідники, які вивчили зв’язок між розміром тварин, рептилій і зміною клімату. Зараз вчені попереджають, що збільшення розмірів рептилій і зменшення ссавців може знову статися на нашій планеті через глобальне потепління, повідомляє «Сегодня».

Джонатан Блох, палеонтолог з Музею природної історії у Флориді, на конференції в Гейнсвіллі заявив, що існує чіткий зв’язок між глобальним потеплінням і незвичайними скам’янілостями тварин. Блох вивчав період, відомий як тепловий максимум палеоцену-еоцену, який стався близько 55 мільйонів років тому. У той час глобальна температура підвищилася приблизно на 6 ° С і залишалася такою протягом 200 000 років.

Палеонтолог сам переконався в існуванні цих дивних істот. У минулому році він допоміг виявити останки південноамериканської гігантської черепахи, яка жила на території сучасної Колумбії близько 60 мільйонів років тому. Діаметр черепа виявленої особини склав 24 сантиметри, а довжина панцира – 172 сантиметри. Крім того, що черепаха була величезних розмірів, вчений з’ясував, що вона володіла потужними щелепами, які дозволяли їй харчуватися як більш дрібними черепахами, так і крокодилами.

Гігантські черепахи з’явилися через п’ять мільйонів років після того, як зникли динозаври. Це період, коли гігантські види різних рептилій, в тому числі Тітаноби (Titanoboa cerrejonensis) – найбільші з коли-небудь виявлених змій – жили в цій частині Південної Америки. Розмірами Тітанобоа була більше автобуса, важила як невеликий автомобіль, і була здатна проковтнути корову. Вчені вважають, що вага рептилії, ковзаючої в тропічних лісах Південної Америки 60 мільйонів років тому, становила 1,25 тонн.

На думку дослідників, ці гігантські види змогли вижити завдяки зменшенню числа хижаків, збільшення ареалу їх проживання, рясним запасами продовольства і кліматичних змін. Але в той же час, поки черепахи і змії збільшувалися в розмірах, ссавці – зменшувалися.

Американські дослідники представили докази того, що ссавці значно зменшувалися протягом принаймні двох древніх глобальних потеплінь. Палеонтолог Філіп Гингеріча з Мічиганського університету сказав, що так само, як і в тепловому максимумі палеоцену-еоцену, ссавці зменшилися в результаті глобального потепління, яке сталося 53 мільйони років тому.

Вчені вважають, що скорочення розмірів тіла є загальною еволюційною відповіддю ссавців на екстремальне підвищення температури. Вони стверджують, що подібний сценарій розвитку подій цілком імовірний і для нинішнього глобального потепління.

ІА "Вголос": НОВИНИ