Про це повідомляє The Verge.

Дослідження, опубліковані в Science Translational Medicine, свідчать, що технологія точна у 96% випадків. Пристрій під назвою MasSpec Pen використовує для визначення метаболізм ракових клітин. Їх активний ріст і розповсюдження свідчить про різницю хімічного складу ракових та здорових клітин.

Технологія працює так: ручка торкається зразка тканини і випускає краплю води, після цього хімічні речовини всередині клітин переміщуються у краплі, і їх відсмоктують для аналізу. Пристрій підключений до спектрометра – це частина комплекту, який може вимірювати тисячі хімічних речовин кожної секунди. Далі хімічний відбиток показує, ракові це чи здорові тканини. Завданням для лікарів залишається знайти межу між раком і нормальними тканинами.

Іноді межа між раковими та здоровими тканинами може бути неочевидною, і ручка має допомогти визначати хімічний склад тканин більш точно. 

Технологію випробували на 253 зразках. Тестування планують продовжити, щоб вдосконалити пристрій перед його випробуванням під час операцій наступного року.

«Такі цікаві дослідження, як ці, можуть збільшити швидкість, з якою лікарі визначають, це ракові тканини, чи ні. Швидке отримання такої інформації під час операції може допомогти лікарям обрати найкращі варіанти лікування», – зазначає доктор Ен МакКарті з групи дослідників раку Великої Британії.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ