Про це повідомляє «N+1», посилаючись на публікацію в журналі «Aging».

Співробітники Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі й Інституту Бака провели експериментальну терапію 10 пацієнтів. Усі вони мали початкову стадію хвороби Альцгеймера, помірні когнітивні порушення або суб'єктивні когнітивні порушення. Діагнози всіх добровольців підтвердили нейропсихологічним тестуванням. Крім того, у них визначили генетичні маркери схильності до захворювання і характерні пошкодження мозку.

Лікування проводили за протоколом MEND, який розробив раніше один з авторів роботи Дейл Брідізен. Він передбачає ретельну діагностику всіх відомих метаболічних порушень, які лежать в основі захворювання і з'являються на його тлі, після чого пацієнтові персонально підбирають їхню корекцію.

Протокол MEND складається з 36 пунктів, які включають глибоку корекцію дієти, стимуляцію мозку, фізичні вправи, нормалізацію сну, специфічні фармпрепарати, вітаміни, фітотерапію і різні додаткові впливи, потрібні конкретному пацієнту. У процесі лікування призначення коригують відповідно до динаміки фізіологічних показників хворого, що дозволяє домогтися тривалого поліпшення стану.

Після тривалого курсу терапії (до 22 місяців до моменту написання статті) у всіх учасників експерименту значно поліпшилися розумові функції, як відзначали вони самі, родичі, колеги і доглядальниці. Це підтвердили результати нейропсихологічного тестування. За словами вчених, ступінь поліпшення значно перевершив результати всіх відомих методів лікування. В одного з пацієнтів збільшився обсяг гіпокампу, який до лікування був зменшений унаслідок захворювання.

Більшість пацієнтів знову змогла виконувати повсякденні справи, впізнавати людей і предмети. Кілька осіб повернулося до роботи, в одного відновилися навички гри на гітарі. За результатами обстеження два пацієнти перестали відповідати діагностичним критеріям хвороби Альцгеймера і пов'язаним з нею станів, тобто їхній стан повернувся в межі норми. 

ІА "Вголос": НОВИНИ