Про це пише Європейська правда.

Міністерство закордонних справ Угорщини направило лист генсеку НАТО Єнсу Столтенбергу, в якому йдеться про те, що Орбан має намір голосувати проти будь-якого документа, який запропонують членам Альянсу до ухвалення за підсумками зустрічі з українським та грузинським лідерами.

Цей лист був надісланий через три дні після українсько-угорської зустрічі на міністерському рівні, яка відбулася в Берегово. Після зустрічі стало відомо, що Угорщина відмовилася від вето щодо участі України у саміті НАТО.

Крім того, в Будапешті відмовилися від ультимативної вимоги про повернення до старої мовної системи у освіті. Там нарешті погодилися з висновками «Венеціанки»: статтю 7 закону «Про освіту» можливо виконати таким чином, щоби це не шкодило національним меншинам – звісно ж, у консультації з представниками цих меншин.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто тоді публічно припустив, що до завершення саміту прогрес буде ще виразнішим і Угорщина перестане блокувати також рішення Альянсу щодо статусу України.

Проте за кілька днів у листі угорське МЗС заявило, що зустріч з Україною не принесла успіху. В Будапешті утрималися від коментарів про причини такої різкої зміни своєї позиції.

Як писав «Вголос», глава МЗС Угорщини Петер Сійярто раніше назвав конкретні вимоги Будапешту, виконання яких зробить можливим зняття вето з проведення комісії Україна-НАТО.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ