Про це заявив глава МЗС Угорщини Петер Сіярто під час візиту в Ужгород, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на видання «Magyar Nemzet».

Він наголосив, що закон про освіту порушує Угоду про асоціацію і через це наступного понеділка на зустрічі глав МЗС країн ЄС у Люксембурзі він ініціюватиме перегляд Угоди про асоціацію.

Сіярто заявив, що освітній закон створює гірші умови для закарпатських угорців і інших меншин ніж ті, що існували у колишній радянській системі.

Це, на його думку, може призвести до погіршення становища угорців та інших нацменшин, що мешкають в Україні.

«Ми не можемо цього дозволити, угорський уряд жорстко цьому протистоятиме», – заявив Сіярто.

При цьому єдиною можливістю змінити закон, за словами міністра, є збільшення міжнародного тиску на Київ.

Нагадаємо, 25 вересня Президент Порошенко підписав закон «Про освіту», яким в Україні запроваджується 12-річна середня освіта. Документ передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова – українська.

У Польщі, Румунії, Угорщині, Греції, Болгарії висловили стурбованість у зв'язку з нормами цього закону, що стосуються мови навчання представників національних меншин України.

26 вересня уряд Угорщини заявив, що буде блокувати всі подальші рішення Євросоюзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон «Про освіту».

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ