Повідомляє 112 Україна з посиланням на Associated Press.

За словами Сійярто, Будапешт і далі буде дотримуватися своєї позиції блокування подальшого зближення України з Євросоюзом.

Угорський міністр також додав, що відносини України й Угорщини на даному етапі переживають найважчу кризу з 1991 року, коли Україна здобула незалежність.

Як раніше повідомлялося, Клімкін під час зустрічі з Сійярто акцентував увагу на тому, що закон "Про освіту" повністю відповідає міжнародним стандартам.

Раніше повідомлялося про те, що президент Петро Порошенко підписав закон України №2145-VIII "Про освіту", ухвалений Верховною Радою України 5 вересня 2017 року. Застереження проти нього висловили Угорщина, Румунія, Болгарія, Росія та Молдова. Крім того, Угорщина заявилапро намір блокувати зближення України з Євросоюзом.

12 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) під час дебатів прийняла резолюціющодо українського закону "Про освіту". Українську владу, зокрема, закликали прислухатися до зауважень Венеціанської комісії, а також продумати "більш гнучку модель" двомовної освіти з урахуванням інтересів тих, хто належить до корінних народів і національних меншин.

Під час дебатів у ПАРЄ багато делегатів звинуватили Україну в тому, що вона не зробила це раніше, ще до прийняття документа. Насправді до закону було багато питань. Доповідач естонської делегації в ПАРЄ назвав закон "Про освіту" нереалістичним, а член молдавської делегації висловив думку, що він відмовляє в ідентичності понад 250 тис. молдаван в Україні. З боку Угорщини була заява, що таким чином Україна сама ж дестабілізує обстановку в своїй країні.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ