Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт вимагатиме введення санкцій проти України, якщо та не відкличе закон про освіту, – пише ТСН.

За його словами, доля угорців, які проживають за кордоном, не є для Угорщини предметом торгу. А новий закон України утискає права нацменшин і «в цій справі не може бути компромісу». У випадку невідкликання закону Україні загрожують штрафні санкції ЄС, які можуть зачепити сферу торгівлі, адже умови асоціації містять домовленість про вільну торгівлю, яка відкриває перед Україною європейські ринки. 

Через те, зазначив Сійярто, якщо буде визнано, що Україна порушила основні принципи угоди про асоціацію з ЄС, наслідком може стати запровадження торговельних та економічних санкцій.

Міністр повідомив також, що на зустрічі 9 жовтня в Ужгороді представники угорської меншини, делегати від громадських організацій, духовенство та педагоги просили угорську владу не відступатися від зайнятої позиції.

Він назвав «цинічною казкою» аргумент про необхідність ухвалення такого закону внаслідок незнання закарпатськими угорцями української мови і наголосив, що, на його думку, немає нічого спільного між навчанням рідною (угорською) мовою і знанням української мови. Поліпшити знання української можливо і здобуваючи освіту угорською мовою, вважає політик.

Петер Сійярто підтвердив також намір узгодити точки зору з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним, який приїде в Будапешт 12 жовтня, та попередив, що шлях у Європу для України лежить через Угорщину не тільки в географічному сенсі.

Нагадаємо, що Румунія і Угорщина розкритикували ухвалений Верховною Радою закон про освіту, вважаючи, що він порушує права національних меншин в Україні. За ним з 2020 року навчання в країні стане повністю україномовним. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ