Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто у інтерв’ю ЄП.

«Є фундаментальний принцип, з якого ми виходимо: за міжнародним правом, вже надані меншинам права не можуть зменшуватися. І якщо до цього наявність 10% угорців у населеному пункті чи в районі дозволяла визначати мову цієї меншини офіційною, а новий закон підніме цю планку до 33% – то, звичайно ж, ми будемо опиратися», - сказав Сійярто.

Дипломат наголосив, що Угорщина розуміє, що український уряд прагне знизити російський вплив серед іншого шляхом ухвалення відповідного закону про мову. Проте Будапешт не згоден із тим, щоб це відобразилось на угорській громаді.

«У мене одне питання: якщо йдеться про російську мову, то як у цій картині з’явилися ми, угорці? Ми хочемо забратися звідти! Таке враження, що Угорщина просто потрапила під роздачу! Але в кожному разі – чи це «супутні руйнування», чи це так і планувалося – ваші дії б’ють по нас», - зазначив Петер Сійярто.

Нагадаємо, 28 лютого 2018 року протягнутий регіоналами ще у 2012 році Закон «Про засади державної мовної політики» № 5029-VI (неофіційно відомий як «Закон Колесніченка-Ківалова», «Мовний закон КоКі») було визнано неконституційним.

Це рішення Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто назвав свідченням «початку брутальної атаки» проти національних меншин в Україні.

Напередодні Петер Сійярто також заявив, що війна з РФ не може і не має бути виправданням тому, що Україна «порушує права угорців».

До слова, раніше Міносвіти погодилось на ключові вимоги Угорщини щодо українського закону «Про освіту».

Разом з тим, Угорщина відмовилася від вето щодо зустрічі лідерів НАТО за участі Петра Порошенка, проте і надалі блокує Комісію Україна-НАТО (КУН).

Також напередодні прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан нагородив футбольну команду із Закарпаття, яка перемогла у сепаратистському футбольному «чемпіонаті». Цей чемпіонат, як уже повідомлялося, відбувся у Лондоні під егідою невизнаної конфедерації CONIFA. У ньому брали участь і команди із терористичних «Л/ДНР», проте вони не зуміли пройти відбору.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ