Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» говорили із політологом Євгеном Ланюком.

Останньою країною, чиє перейменування зараз активно обговорюється, стала Македонія. Як відомо, суперечки між нею та Грецією тривають ще із 1991 року.

«Це питання є дуже принциповим для Греції. Один із аспектів є формально-юридичним. Греція стверджує, що існування країни, яка називається так само, як одна з її провінцій, може зумовлювати якесь втручання в її внутрішні справи і загострювати місцевий сепаратизм», - розповів політолог.

Втім, таке твердження, за словами Євгена Ланюка, має мало спільного із реальністю. Адже у світі є чимало прикладів, коли країна називається, як провінція іншої. На думку Євгена Ланюка, справа у тому, що Греція намагається встановити контроль над всією спадщиною античної цивілізації, а Македонія може претендувати на її частину.

Обговорили також і ситуацію із перейменуванням Росії. За словами Євгена Ланюка, свою сучасну назву країна отримала на початку 18 століття, за часів правління імператора Петра І. І саме відтоді почала претендувати на культурну спадщину Русі.

А ось переназивати Україну, на думку політолога, сенсу нема.

«Слово «Україна», яке, ніби-то, трактують, як «окраїну» Росії, насправді вперше було вжите 1187 році, і якраз йдеться про країну, але в жодному випадку не про окраїну, частину якогось більшого цілого», - пояснив політолог.

Більше — у відео. Прямі ефіри «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ