Про це повідомляє Укрінформ.

Американський лідер підкреслив, що це важливий крок. Адже востаннє нога людини ставала на поверхню сателіта 45 років тому (Останнім американцем, який у 1972 році ступив на Місяць, був командир космічного корабля Apollo 17 Юджин «Джин» Сернан – ред.). «...Обіцяємо, що він (Сернан – ред.) не залишиться останнім. Ми повернемо Америці лідерство в космосі, – додав Трамп. – Мета цієї місії – не тільки встановити прапор та залишити сліди на поверхні супутника Землі, а й створити основу для майбутньої місії на Марс».

Наразі не зовсім зрозуміло, що криється за гучними заявами пана Дональда про «повернення Штатам лідерства в космосі». Адже космічні перегони часів «Холодної війни» між США і Радянським Союзом номінально завершилася перемогою американців. 

Як відомо, будь-яка війна, навіть «холодна», закінчується підписанням мирного договору. Власне, це й відбулося між США і Росією (правонаступницею СРСР): договір про співробітництво у сфері дослідження космосу, Меморандум про взаєморозуміння між NASA і Роcкосмосом, спільна розбудова Міжнародної космічної станції (МКС), до якої пізніше долучилися Японія, Канада, Бразилія, Євросоюз... Простіше кажучи, боротьба за лідерство позаду, космос – для всіх. А тепер? Знову – про лідерство. Мабуть, час такий.

Але це не все. Презентуючи директиву про дослідження Місяця, Дональд Трамп не озвучив жодних подробиць про те, як саме NASA відправлятиме туди астронавтів, як і, власне, звідки Білий дім візьме кошти для космічного агентства, фінансування якого неодноразово урізалось в останні роки. Ба більше, у підписаному документі немає навіть приблизної інформації про терміни здійснення проекту, що робить його ще більш невизначеним і розмитим. Ось як про це пише американське наукове видання The Verge: «Найближчим часом з'явиться більше подробиць про плани уряду США. На початку наступного року Трамп подаватиме запит на щорічний бюджет, у якому обговорюватиметься фінансування місій NASA. Раніше в NASA підрахували, що вартість польоту на Місяць – не менше $100 млрд». Не виключено й те, що Дональд Трамп спробує домовитися з іншими урядовими та неурядовими організаціями, серед яких Європейське космічне агентство, приватні аерокосмічні компанії, такі як Blue Origin Джеффрі Безоса, Virgin Galactic Річарда Бренсона, SpaceX Ілона Маска.

У нас є запитання: чому до цього списку не додати підприємства з України, приміром, КБ «Південне», яке має великий досвід співпраці з американцями у різноманітних проектах? Зовсім недавно, у листопаді цього року, ракета «Антарес», перший ступінь для якої зробило конструкторське бюро з Дніпра, доправила до Міжнародної космічної станції корабель «Сігнус» з їжею та матеріалами для астронавтів. А ще українські фахівці навіть розробили власний проект науково-промислової бази на Місяці.

 

«Вголос»

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ