На цьому під час дискусії в Радбезі ООН про значення гуманітарного права щодо захисту цивільного населення у збройних конфліктах заявив глава МЗС Польщі Яцек Чапутович, повідомляє "Укрінформ".

“Якщо йдеться про європейські країни, то Україна була і залишається об’єктом постійної військової агресії і безправної окупації своєї території. Попри зусилля міжнародної спільноти, до перемир'я ще далеко”, - заявив Чапутович.

Він підкреслив, що особливе занепокоєння викликає кількість жертв на сході України.

“Згідно з останнім рапортом ООН, в результаті конфлікту, який затягнувся, 2830 цивільних жителів загинуло, а 25 тис. поранено. Маємо справу з 1,5 млн внутрішньо переміщених осіб в Україні”,- нагадав Чапутович.

Міністр заявив, що Польща виступає за необхідність зміцнення поваги до міжнародного гуманітарного права і до прав людини. Він також наголосив, що потрібно “обмежити безкарність за порушення міжнародного гуманітарного права”.

“Необхідно забезпечити відповідальність незважаючи на те, хто є винуватцем злочину чи порушення. Міжнародне гуманітарне право має відігравати провідну роль у притягненні сторін конфлікту до відповідальності і відновленні почуття справедливості на міжнародній арені”, - наголосив Чапутович.

За його словами, Радбез ООН повинен частіше направляти кричущі порушення основних стандартів міжнародного права до Міжнародного карного трибуналу.

ІА "Вголос": НОВИНИ