Про це йдеться у єдиному державному реєстрі судових рішень.

Так, під час судового засідання Ужгородський суд встановив, що громадянин України, перебуваючи на території Угорщини, у м. Будапешт, у 2014 році у спільноті «Karpatalja nem Ukrajna» («Закарпаття не Україна») соціальної мережі «Facebook» розповсюдив матеріали, що містять публічні заклики до зміни меж території та державного кордону України, тобто поширив ідею сепаратизму, а саме відокремлення Закарпаття від України та передачу його під юрисдикцію Угорщини.

Сепаратист у Facebook поширював так заклики: «Закарпаття не Україна! Натисни «Подобається» та «Поділитися», якщо ти теж так вважаєш», «Закарпаття не Україна! Народне голосування (референдум)».

Також підсудний поширював статті, в яких йшлося про нібито політичне переслідування закарпатських угорців та прохання до угорського уряду про приєднання до Угорщини Закарпатської області.

«Будучи активним членом з правами адміністрування угорсько-мовної тематичної групи «Karpatalja nem Ukrajna» соціальної мережі «Facebook» розповсюдив у ній публікацію під назвою «Legyen vege a karpataljai magyarok elnyomasanak», що в перекладі з угорської мови на українську означає «Хай закінчиться репресія закарпатських угорців». У даній статті, автори якої представляють так званих «Закарпатських угорських патріотів», зокрема, міститься звернення «до Президента та Прем'єр-міністра Угорщини, угорських парламентських партій, щоб вони зробили все можливе для відновлення автономії Закарпаття та його приєднання, майбутнього угорського району, до Угорщини», – йдеться у рішенні суду.

Окрім того, сепаратист із Закарпаття у соціальних мережах писав, що «Україна має бути розділена між Польщею, Угорщиною та Румунією». З такими ж закликами зловмисник виступав на ефірах російських телеканалів. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ