Українці скасували дозволи на проведення пошуку і ексгумації поляків, похованих в Україні, після того, як у квітні було знесено пам’ятник Українській повстанській армії в Грушовичах, повідомляє «Польське радіо». 

Директор Бюро збереження пам’яті про боротьбу і мучеництво ІНП Адам Сівек, який очолював польську делегацію, пояснює, що зустріч завершилася фіаско, а українці зайняли позицію, неприйнятну для польської сторони.

Рішення української влади щодо проведення польським ІНП пошуку і ексгумації, а також легалізації польських пам’ятників, надалі діє, - підкреслив директор Сівек і додав, що польська делегація не почула у Львові жодної декларації, що подальша праця можлива.

«Поставлені нам умови були неприйнятними». Йдеться, зокрема, про легалізацію таких самовільних «українських пам’ятників у Польщі і польських в Україні, а також відновлення оригінальної версії пам’ятника у Грушовичах».

Адам Сівек підкреслює, що відновлення пам’ятника в Грушовичах неможливе, бо він не стояв на місці поховання українців, а прославляв УПА. Немає підтверджених ексгумацією доказів, котрі б дозволяли трактувати місце, де стояв знесений пам’ятник, «військовим похованням або будь-яким похованням».

Під час переговорів Сівек запропонував українцям проведення в Грушовичах ексгумації, але вони, за його словами, не зацікавилися цією пропозицією.

Спеціалісти з Бюро пошуку і ідентифікації ІНП Польщі мали намір провести ексгумацію, зокрема, у селах Острувки і Тинне, де поховані поляки, вбиті під час Волинської трагедії. Адам Сівек пропонував, аби українці дозволили пошук не лише поляків, вбитих українськими націоналістами під час Волинської трагедії, але і цю пропозицію було відкинуто.

Зокрема, експерти ІНП хотіли провести пошук польських вояків, загиблих на території сучасної України в боях з Вермахтом і Червоною армією під час Другої світової війни. Представники ІНП запропонували українцям чергову зустріч, цього разу в Польщі. Ймовірно, вона відбудеться після канікул.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ