Про це заявив глава представництва України при НАТО Вадим Пристайко в інтерв'ю «Укрінформ», що було опубліковано у четвер, 5 липня.

За його словами, в цій програмі зараз беруть участь п'ять країн, і немає підстав вважати, що Україна найближчим часом поповнить їх кількість.

«Чи готове НАТО зараз запросити Україну до цієї програми? Ні. Трирічний перегляд ефективності програми завершився півроку тому. Всі п'ять учасників, а це Австралія, Фінляндія, Грузія, Йорданія і Швеція, запрошені до участі в її роботі і надалі. Ми беремо участь у переговорах з цього питання. Не думаю, що ця робота буде завершена до саміту», - сказав Пристайко.

Посол зазначив, що ця програма на сьогодні дозволяє об'єднати навколо НАТО клуб найближчих партнерів, які з різних причин не є союзниками, але готові тісно взаємодіяти, часто в технічних питаннях, у ході спільних операцій і навчань.

«Тобто, чисто формально ця програма не є «проривом» або навіть механізмом євроатлантичної інтеграції. І хоча Україна з готовністю бере участь у всіх форматах взаємодії, ми також повинні цінувати ту близькість з Альянсом, яку дає нам статус Особливого партнера, яким є наша держава для альянсу», - зазначив посол.

ІА "Вголос": НОВИНИ