Про це повідомляє прес-служба МЗС України.

«Сьогодні, у п'ятницю 27 травня 2016 року, Україна подала до Високого суду Англії заперечення проти позову, із яким компанія «The Law Debenture Trust Corporation PLC» звернулася проти України в лютому 2016 року. Позивач є довірчим управителем (траст) згідно з документом, що передбачав надання Російською Федерацією Україні запозичень у розмірі 3 мільярдів доларів США, укладання якого було результатом домовленостей, які досягнув уряд колишнього Президента Януковича у грудні 2013 року з Російською Федерацією», – йдеться в повідомленні.

Як зазначено, заперечення України проти позову обґрунтовують, що «договір щодо запозичень є недійсним та таким, що не підлягає примусовому виконанню, через низку причин».

«До таких причин, зокрема, належить те, що, згідно з українським законодавством, Україна не мала необхідної дієздатності на укладення угоди, яка порушувала встановлені на той час межі запозичень, а також що угоду було укладено в результаті примусу, який тривав з боку Росії на Україну протягом усього 2013 року, щоб не допустити укладення Україною Угоди про асоціацію з ЄС», – додали в дипвідомстві.

Вказано, що Україна має намір «рішуче захищати свою позицію в цій справі, і такий захист є одним з елементів більш масштабної юридичної стратегії, спрямованої на притягнення Росії до відповідальності за агресію та інші протиправні дії щодо України, включаючи незаконну окупацію Кримського півострова».

Нагадаємо, раніше Україна заявила, що доводитиме, що «борг Януковича» був хабаром за формою і за змістом

Ідеться про так званий «борг Януковича»: після того, як Віктор Янукович зірвав підписання Угоди про асоціацію з ЄС, Путін пообіцяв знижку на газ і 15 млрд доларів «братської допомоги». До втечі Януковича Україна встигла отримати лише 3 млрд з обіцяної суми.  

3 березня 2016 року Україна офіційно почала оскаржувати «борг Януковича» в суді Англії. 

Україна й Комітет кредиторів 27 серпня 2015 року досягли угоди про реструктуризацію частини державного боргу загальним обсягом 18 млрд дол., яка передбачає повне списання 3 млрд дол., відстрочку платежів за тілом кредиту в сумі 8,5 млрд дол. на 4 роки, а також фіксування ставки купона за всіма бондами на рівні 7,75% річних.

У поле реструктуризації також увійшов «борг Януковича»: кредит, який Україна отримала в рамках домовленостей між президентом РФ Володимиром Путіним і тодішнім президентом України Віктором Януковичем у грудні 2013 року. Кредит було видано за допомогою викупу євробондів України на 3 млрд дол. через Ірландську фондову біржу, що прирівнює його до комерційного, однак російська сторона наполягає: позика є міждержавною, оскільки покупцем облігацій був російський державний фонд.

18 грудня 2015 року Україна оголосила мораторій на виплату всіх боргів перед Російською Федерацією.

Водночас міжнародні експерти вважають, що Україна може визнати цей борг одіозним і не сплачувати взагалі. 

ІА "Вголос": НОВИНИ