Міністр екології та природних ресурсів України Микола Злочевський напередодні в Нью-Йорку підписав Нагойський протокол про доступ до генетичних ресурсів, інформує прес-служба міністерства. Цей документ передбачає справедливий і рівноправний розподіл вигод від використання генетичних ресурсів, у тому числі шляхом надання необхідного доступу до них і шляхом належної передачі відповідних технологій, з урахуванням всіх прав на такі ресурси і технології, а також шляхом належного фінансування, сприяючи таким чином збереженню біологічного різноманіття і сталому використанню його компонентів.

Також було підписано Нагойсько-Куала-Лумпурський додатковий протокол про відповідальність і відшкодування до Картахенського протоколу про біобезпеку. Цей документ встановлює міжнародні правила і процедури щодо відповідальності та відшкодування шкоди, що можуть заподіяти біорізноманіттю генетично модифіковані організми.

Протокол застосовується у випадку нанесення збитків в результаті транскордонного переміщення ГМО, призначених для використання в якості харчових продуктів або корму, переробки, у замкнених системах та умисного вивільнення у навколишнє середовище, а також до збитків, завданих в результаті неумисного та незаконного транскордонного переміщення ГМО.

Водночас, як зазначає "ЛІГА-Закон", враховуючи відсутність в Україні власних ГМО, придатних до комерційного використанні, можна говорити про наповнення ринку продукцією, що містить ГМО імпортного походження. "Виходячи з цього, підписання протоколу в цілому можна оцінити позитивно. Зробити більш конкретні висновки можна буде коли з'явиться офіційний текст документу", – зазначають фахівці видання.

ІА "Вголос": НОВИНИ