Джерела повідомили Popular Mechanics, що незвичайний «космічний літак» насправді є частиною багаторазової супутникової установки, що розробляється в КБ «Південне» для Саудівської Аравії.

Ці зображення могли бути просто гіпотетичної картиною на екрані комп'ютера, але та ж презентація також показувала активну роботу на українських випробувальних майданчиках і навіть деякі експериментальні апаратні засоби, які були явно пов'язані з незвичайним космічним апаратом.

«Хоча ці дві країни здаються дивними союзниками, Україна і Саудівська Аравія співпрацювали в ряді аерокосмічних проектів, включаючи тактичну балістичну ракету «Грім-2», наукову ракету-зонд і зенітну ракету», – йдеться в статті.

Найбільш цікавою деталлю в пропонованому проекті є 30-тонний літак, який буде служити в якості першого етапу двоступеневої системи запуску. Передбачається, що літак буде оснащений двигуном з турбореактивним двигуном і двигуном прямої дії. Літак-носій зможе досягати висоти від 25 до 30 кілометрів, де семитонна ракета-носій буде розділяти і запускати свій власний традиційний двигун.

Джерела, знайомі з цим питанням, розповідають Popular Mechanics, що, хоча українська космічна промисловість робить ракети високого класу, цей тип транспортного засобу не є спеціалізацією КБ «Південне», так як інженери повинні були б вирішувати нові проблеми з двигуном, аеродинамікою і жароміцними матеріалами. Українській космічній галузі також знадобиться великомасштабна випробувальна і виробнича база для створення повномасштабних прототипів, планера і двигунів.

Раніше повідомлялося, що Державне космічне агентство України (SSAU) пропонує побудувати космодром за межами авіабази Кертін в Кімберлі, Австралія. У заявці уточнюється, що об'єкт може стати найбільшим пусковим майданчиком Азії, який буде обслуговувати комерційні запуски для регіональних партнерів Австралії, таких як Японія, Сінгапур, Південна Корея та Індонезія. 

Ідея поступила як відповідь на багаторічну мрію Австралії про розміщення свого власного пускового комплексу.

ІА "Вголос": НОВИНИ