Про це пише «Сегодня».

Днями міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що п'ятий транш від МВФ в розмірі 1,9 млрд доларів країна очікує до кінця цього року, а до 2019-го влада планує успішно закінчити цьогорічну програму співпраці.

«Програма розширеного фінансування» стартувала в березні 2015 року і загальна сума допомоги повинна скласти майже 17 млрд доларів. На сьогоднішній день ми отримали тільки чотири транші на половину суми, а п’ятий (найбільший із запланованих) відкладався вже двічі – спочатку його перенесли на серпень, а пізніше – на кінець поточного року. Причиною стало зволікання з пенсійною реформою, яка була ключовою вимогою фонду.

За планом, який був прописаний в останньому меморандумі про співпрацю, крім відкладеного траншу в цьому році ми повинні були отримати ще два – по 1,28 млрд доларів кожен. На 2018 рік заплановано чотири – в лютому, травні, серпні та листопаді (кожен по 955 млн доларів).

Однак, щоб отримати від Фонду всі обіцяні гроші, потрібні ще кілька ключових рішень. Заступник голови НБУ Катерина Рожкова заявила, що серед основних вимог – створення Антикорупційного суду і приватизація. У підвішеному стані залишаються земельна і медична реформи. Крім цього, в меморандумі закладені ще кілька пунктів. Наприклад, НАБУ має отримати технічні можливості проводити прослуховування підозрюваних.

На думку політичного експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Ігоря Петренка, вкластися в терміни, заявлені Данилюком, буде складно, з огляду на розташування сил в парламенті і його внутрішні проблеми (брак голосів по багатьох важливих ініціатив та неузгодженість позицій).

«Але тут важливий і політичний момент. Справа в тому, що багато цих реформ і змін несуть загрозу втрати рейтингів і підтримки населення. По суті, вони є дуже непопулярними. Мені здається, це буде дуже серйозний стримуючий фактор, який навряд чи дозволить вкластися в терміни, про які говорить Данилюк», – вважає Петренко.

За словами експерта, найскладнішою виявиться земельна реформа, яка має на увазі створення ринку сільськогосподарських земель. Нагадаємо, до кінця цього року діє мораторій на продаж землі.

«Викличе суперечки і продовження пенсійної реформи – залишилося ж ручне управління пенссистеми, проти якого активно виступали в МВФ. Більшість порушених питань будуть викликати суперечки», – додав експерт.

У свою чергу, політолог Сергій Таран зазначає, що український уряд явно простежує бажання виконати всі положення меморандуму і цей факт – дуже важлива частина співробітництва з фондом.

«До того ж, ми досить давно співпрацюємо з МВФ. І не виконували б ми свої зобов'язання, вони давно б припинили з нами контакти. В цьому питанні я бачу певний оптимізм. З іншого боку, для МВФ проведення якихось реформ – не головне завдання. для них найголовніше, щоб у країни в бюджеті дебет сходився з кредитом і країна жила за коштами», – підсумував Таран.

Він додав, що якщо цього вдасться досягти, то у України є шанси вкластися в терміни, заявлені Данилюком.

«Завершення програми МВФ може викликати труднощі»

Аналітик ForexClub Андрій Шевчишин нагадує, що отримані від фонду кошти поповнюють золотовалютні запаси НБУ, а також йдуть на погашення зовнішніх позик.

«Але тут питання ж не тільки в грошах – програма співпраці з МВФ є однією із важливих складових фінансової стабільності країни. Крім того, сам факт такої співпраці – зелене світло для інвесторів, які розуміють, що фонд не тільки дає гроші, а й ретельно стежить за ними», – говорить Шевчишин.

А директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко вважає, що така сміливість українського уряду пов'язана з тим, що ми у вересні розмістили 3 млрд доларів в єврооблігації на 15 років. При цьому він зазначає, що закінчення програми співпраці з МВФ не викличе найближчим часом якихось катаклізмів у нашій економіці. Але проблеми можуть виникнути в майбутньому, коли доведеться віддавати кредити.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ