Про це заявив заступник постійного представника України при ООН Юрій Вітренко на засіданні підготовчого комітету Третьої оглядової конференції Програми дій ООН із запобігання і протидії незаконній торгівлі легкими озброєннями та стрілецькою зброєю, повідомляє «Сегодня».

Він нагадав членам комітету ООН, що Москва продовжує ігнорувати заклики Заходу припинити допомагати бойовикам на сході України.

«Росія абсолютно ігнорує наполегливі заклики міжнародного співтовариства створити ефективний контроль над кордоном. Зате ця держава продовжує забезпечувати постійний приплив незаконного озброєння і боєприпасів, включаючи стрілецьку зброю і легке озброєння, на територію України через тимчасово неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону. Немає необхідності говорити про те, що ці незаконні дії свідомо дестабілізують не тільки субрегіональну, але і всю європейську безпеку і стабільність. Така ситуація, поза всяким сумнівом, наражає на небезпеку реалізацію Програми дій ООН (щодо запобігання і протидії незаконній торгівлі легкими озброєннями та стрілецькою зброєю)», – сказав Вітренко.

Українська сторона звернулася до ООН з проханням не закривати очі на поставку Росією зброї на Донбас.

«ООН не має права закривати очі на цю загрозливу ситуацію. Ми настійно закликаємо Росію дотримуватися Програми дій і виконувати свої зобов'язання відповідно до всіх міжнародних угод і договорів, які вона порушує. Ми закликаємо цю державу припинити її дестабілізуючі незаконні поставки озброєння, в тому числі стрілецької зброї та легкого озброєння, в Україну», – додав заступник постійного представника України при ООН.

Раніше в звіті Стокгольмського інституту дослідження проблем світу (SIPRI) підтверджувалося, що Росія поставляє на Донбас зброю і військову техніку. Стокгольмський інститут перерахував види озброєнь, які бойовики отримують від РФ.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ