[media=156216,156217,156218] 

Про це повідомляє прес-центр Державної фіскальної служби у Львівській області на своїй сторінці у «Facebook».

Рештки вимерлої тварини знайшли у водія туристичного автобуса у пункті пропуску «Краковець – Корчова», коли той прямував до Польщі.

Відповідно до вимоги інспектора, чоловік надав письмову декларацію, у якій вказав, що перевозив «колекційний предмет» вагою 8 кг. Предмет знаходився у коробці з-під стійки амортизатора.

Як пояснили у відомстві, згідно ст. 197 Митного кодексу України, у випадках, передбачених законом, на окремі товари встановлюються обмеження щодо їх переміщення через митний кордон України. При цьому у водія не було свідоцтва на право вивезення культурних цінностей. Предмет вилучили та відправили на експертизу.

«Експерти встановили, що цей предмет є частиною бивня мамонта, який вимер понад 10 тис. років тому. Ступінь збереження кісткової тканини свідчить, що предмет зберігався у замерзлому стані і ймовірно походить з території багаторічної мерзлоти. Його можна використати для різьблення невеликих скульптурних зображень», – зауважили у ДФС.

При цьому вартість такої кістки на чорному ринку може становити близько 350-400 євро за кілограм.

Через те, що у чоловіка не було дозволу для переміщення бивня, у цій справі вже було складено протокол про порушення митних правил. Частину бивня мамонта вилучили,  а справу скерують до суду.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ