Про це пише «Знай».

Апарат важить всього 250г, а сам пристрій дозволяє самостійно одягатися, тримати горнятко і ложку, і навіть піднімати дволітрові пляшки.

Створив пристрій українець Олександр Шумський. Олександр родом з Дніпра, але навчався в школі прикладних мистецтв в Ізраїлі і на факультеті індустріального дизайну Міланського технічного університету. Розробкою апарату він зайнявся після того, як друг сім'ї пережив інсульт.

Більшість жертв інсульту згодом відновлюють здатність рухати плечем і передпліччям, але відновлення дрібної моторики вимагає зовнішньої допомоги. Система «Holdon» заснована на дзеркальному електростимулювання, повідомляє 3dtoday. На обидві руки надягають спеціальні рукавички. Одна з них зчитує рухи вказівного пальця робочої руки і відсилає сигнал на другу рукавичку. Рукавичка-рукав на ураженій руці генерує електричний розряд і приводить в рух м'язи передпліччя.

Апарат робить можливим симетричні рухи двох рук або використання здорової руки в якості своєрідного джойстика для управління ураженої кінцівки. Повторні вправи сприяють відновленню функціональності нейромоторної системи.

«Коли людина навмисно за допомогою здорової руки запускає м'язи хворої кінцівки, створюється зв'язок між мозком і м'язами. Оскільки рухи здійснюються обома руками однаково, пошкоджена півкуля мозку користується здоровою півкулею, ніби словником», - пояснює розробник.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ