Про це у інтерв'ю кореспонденту «Вголосу» розповіла громадська активістка, письменниця Лариса Ніцой.

«Міністр довго впиралася, але врешті звернула увагу на Балтійську мовну модель. Це модель, якою користуються Литва, Латвія, Естонія. У них викладання у школах відбувається так: 1 клас викладається мовою меншини, паралельно вчитель викладає ще і державну мову. Так з кожним роком кількість предметів, які викладають державною мовою, збільшується – і у старших класах мова нацменшин переходить у 100% викладання лише державною мовою». 

«Тобто відбувається поступовий перехід та плавна адаптація для діток національних меншин. Балтійська модель у Латвії мала слабку ланку. Там у старших класах викладання шкільних предметів було не 100% державною мовою, а лише – 60%. І от Гриневич вхопилася за цю слабку ланку, як за соломинку, яка її рятувала, щоб тільки не поширити і не посилити українську мову у середній школі. Однак Латвія у 2018 році, після Нового року, ухвалила новий закон, який ліквідовує цю мовну модель як застарілу і шкідливу для держави. У Латвії тепер теж у старших класах усі предмети вивчатимуть лише державною мовою. Це відбуватиметься завдяки поступовому переходу із мови нацменшин до державної. Професійну та вищу освіту у Латвії тепер теж здобуватимуть лише державною мовою. І це навіть не обговорюється», - наголосила Лариса Ніцой.

Як писав «Вголос», у новому проекті закону Про середню освіту пропонується таке:

«Особи, які належать до національних меншин, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу, та реалізують право на навчання мовами відповідних національних меншин, здобувають в комунальних та корпоративних закладах освіти відповідно до вимог державних стандартів: базову середню освіту державною мовою в обсязі не менше 20 відсотків річного обсягу навчального часу у 5 класі з щорічним збільшенням такого обсягу (не менше 40 відсотків у 9 класі); профільну середню освіту державною мовою в обсязі не менше 60 відсотків річного обсягу навчального часу. Особи, які належать до інших національних меншин, здобувають в комунальних та корпоративних закладах освіти відповідно до вимог державних стандартів базову та профільну середню освіту державною мовою в обсязі не менше 80 відсотків (ред.., наприклад, російська) річного обсягу навчального часу», – йдеться у 5 статті проекту закону про середню освіту.

Весь текст матеріалу можна прочитати за посиланням: «Гриневич догоджає нащадкам окупантів за гроші українців»

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ