Інцидент трапився ще 8 січня на одній із фірм, що займається доставкою овочів та фруктів, поблизу польського містечка Сьрода-Великопольська, однак у польських ЗМІ розголосу історія набула лише сьогодні, повідомляє Wyborcza.pl.

«Роботодавець українки аж через дві години після того, як жінці стало зле, відвіз її до містечка, залишив на лавці і викликав поліцію, як до п'яної людини», – повідомляє Вітольд  Горовський, почесний консул України в Познані. Про історію жінки консул довідався від її сестри та знайомих. Зараз справою займається поліція і прокуратура.

За словами консула, жінка працювала тут і раніше, тому була знайомою із власником. Коли шукала нового заробітку, знову звернулася до нього – отримала роботу і житло на території фірми.

Попередньо працювала там легально, так мало бути і цього разу. Однак, за словами консула, власник не встиг «залагодити формальності» до того часу, коли з Оксаною трапилася біда.

Жінці стало зле на території фірми, проте не під час роботи, зазначає Горовський. Сестра Оксани відразу звернулася по допомогу до працівників.

«Директора фірми попросили привезти лікаря або відвезти її до лікарні. Він намагався цього уникнути, тому що вона працювала там нелегально. Вона пережила серйозний удар, протягом усього часу перебувала у лікарні у важкому стані. Її допит поки не є можливим», – інформує Анджей Боров’як, речник місцевої поліції.

Зараз українка перебуває у познанській лікарні. Соціально-культурне товариство «Польща-Україна» збирає кошти, аби продовжити лікування: Оксана потребує реабілітації.  

«Збираємо кошти, щоб лікарня не відправила її до України», – зазначив Горовський.

На лікування українки потрібно близько 15-19 тисяч злотих.

«Якщо вдасться зібрати більше, покриємо витрати на психолога, котрий говорить українською. Якщо вдасться поміж тим знайти інші джерела фінансування, то всю зібрану суму використаємо на її подальшу реабілітацію», – повідомив консул на Facebook.

Журналіст польського видання TVN24 відвідав компанію, на якій працювала українка. Власника там не знайшов, зате на овочевому фасувальному заводі з'явилися поліцейські.

«Поки що вони провели серію допитів, щоб з'ясувати всі обставини, пов'язані з цією справою. У вівторок вранці на майданчику проводились контрольні заходи департаментом боротьби з економічною злочинністю. Співробітники департаменту зібрали багато інформації, яка дозволять відтворити історію інциденту від восьмого січня, – повідомив Боров'як.

Окрім поліції, там також працюють представники Національної Інспекції Праці.  

«Інспектор праці сьогодні розпочав перевірку. Розглядається форма зайнятості, легальність, а також дотримання правил охорони здоров'я та гігієни роботи у цьому місці», – зазначив Яцек Стрижевський із районної інспекції праці у Познані.

Додає, що про інцидент довідався 1-го лютого.

«Про кожен нещасний випадок має бути повідомлено до прокуратури і Національної Інспекції Праці. Про цей випадок не повідомлялося. Замовчування такого випадку є порушенням, а у цьому випадку – злочином», – зазначає Стрижевський.

Справа також перебуває на розгляді районної прокуратури міста Сьрода-Великопольська.

Ймовірне звинувачення – ненадання допомоги.  Слідчі перевіряють, чи немає в закладі інших нелегальних працівників.

«Прокуратура почала розслідування у справі про безпосередню небезпеку загибелі або завдання серйозної шкоди здоров'ю, також замовчування, що суперечить положенням закону про соціальне забезпечення», – зазначають у  прокуратурі.

Власникові фірми загрожує до трьох років в'язниці. 

ІА "Вголос": НОВИНИ