Про це повідомила речниця представника України в Контактній групі, екс-президента Леоніда Кучми Дарка Оліфер у Facebook.

«Звільнення заручників є основним напрямком роботи гуманітарної підгрупи. Цього року сторони вже обмінялися списками утримуваних осіб. Вважаємо, що наступне звільнення має відбутися у найстисліші терміни», – написала вона.

Оліфер також додала, що Київ лобіюватиме ініціативу Міжнародного комітету Червоного Хреста щодо створення міжнародного механізму пошуку зниклих безвісти.

Вона зазначила, що 2018 року пріоритетом залишається безпекова складова Мінських угод.

«Завдання №1 – забезпечення всеосяжного та сталого режиму припинення вогню. Українська сторона й надалі вимагатиме виведення іноземних військових формувань із території Донбасу та повернення НЗФ ОРДЛО до лінії розмежування, встановленої Меморандумом від 19 вересня 2014 року», – написала речниця Кучми.

Сьогодні в Мінську відбувалося перше 2018 року засідання Тристоронньої контактної групи зі врегулювання ситуації на Донбасі.

Тристороння контактна група 2017 року неодноразово досягала домовленостей про перемир’я на Донбасі, але ці домовленості щоразу порушувалися. Також ТКГ закликала і далі закликає до реалізації одного з положень мінських домовленостей, які передбачають обмін утримуваними особами. Наприкінці 2017 року частковий обмін, перший за більш як рік, відбувся.

27 грудня 2017 року на Донбасі між українською стороною і підтримуваними Росією бойовиками відбувся обмін утримуваними особами. Він був запланований за формулою «306 (тих, видачі кого домагалися підтримувані Росією бойовики) на 74 (військових і цивільних, включених до списку на обмін Україною)». Українській стороні 27 грудня передали 74 людини, проте одна з них вирішила залишитися на непідконтрольній українській владі території. Київ передав бойовикам 233 людини.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ