Про це йдеться у зверненні, підписаному Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом.

«Закликаємо архієреїв, духовенство і вірних, які перебувають в складі Московського Патріархату в Україні, не брати участь у політичних провокаціях прокремлівських сил, не ставати заручниками їхнього прагнення реваншу і повернення до влади», - зазначено у зверненні.

Синод УПЦ КП висловлює протест проти втручання Російської Федерації у церковні справи з метою перешкодити визнанню автокефалії. «Вважаємо, що своїми діями вони порушують законодавство України, розпалюють міжконфесійну ворожнечу, втручаються у справи релігійних організацій, спонукають одні релігійні організації втручатися у справи інших», - наголосили в УПЦ КП.

Київський Патріархат закликає архієреїв, духовенство, ченців та мирян, що перебувають зараз в підпорядкуванні російської Церкви, до добровільного єднання в єдину Помісну Православну Церкву в Україні.

«Заклики окремих політичних та громадських діячів до насильства щодо прибічників Московського Патріархату, до пошкодження чи захоплення майна, яке належить релігійним громадам в юрисдикції Московського Патріархату, нами відкидаються та засуджуються», - йдеться у повідомленні. 

Одночасно в УПЦ КП вважають недопустимим, щоби під виглядом релігійної діяльності через структури Московського Патріархату в Україні поширювалася кремлівська агресивна ідеологія «русского міра». 

Нагадаємо, 19 квітня Верховна Рада підтримала звернення Президента України до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія із проханням видати Томос щодо автокефалії православної церкви в Україні.

Виступаючи із трибуни ВРУ, Петро Порошенко запевнив, що поява єдиної православної церкви не порушуватиме право на свободу віросповідання, а також зміцнить єдність для боротьби з російським агресором.

ІА "Вголос": НОВИНИ