У Тернополі гордяться, що саме їхня земля дала Україні першого гетьмана та засновника козацтва Дмитра Байду Вишневецького. Саме на Тернопільщині було підписано Зборівський договір, що стало початком козацької слави. Цього року ми відзначатимемо 360 річницю з цих часів.

Як і годиться, своє дійство козаки розпочали з молитви Господу Богу. Далі були виступи, концерт та посвята новобранців, серед яких курсанти військового училища та школярі. Сама ж презентація проходила під патронатом Адміністрації Гетьмана Українського реєстрового козацтва у Західному регіоні, головою якої є депутат Львівської обласної ради Володимир Кожан.

У своєму зверненні до козаків пан Кожан основний акцент зробив на необхідності збереження та відновлення козацьких традицій. «Ми мусимо усвідомити, - наголосив голова Адміністрації Гетьмана УРК у Західному регіоні,- що наша роль на сьогодні не лише продовження звичаїв славних козаків, а й зміцнення духовності нашого народу. Ми маємо зробити усе, щоб глибока віра та патріотизм стали основним сенсом нашого життя. Ми маємо любити свою державу так як це робили Данило Галицький, Петро Конашевич- Сагайдачний, Богдан Хмельницький».

Заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра, від імені господарів щиро подякував козакам за їхню працю, спрямовану на утвердження української держави та зміцнення козацьких звичаїв. «Козацькі організації, передовсім, мають провадити виховну функції, котра так необхідна для нинішньої молоді, - зазначив Леонід Бицюра. Якщо ми зараз не усвідомимо, що саме козацький дух, віра та любов є еталоном нашого життя і не почнемо прищеплювати ці людські якості підростаючому поколінню, нам важко буде утверджувати та зміцнювати власну державу».


Слід зазначити, що коштом отамана Тернопільського міського козацького товариства Українського реєстрового козацтва Сергія Білого у «Козацькому гаю» споруджено статую Матері Божої, яку освятили представники місцевого духовенства.

Закінчилися святкування засіданням козацької ради та козацьким кулішем.

ІА "Вголос": НОВИНИ